Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

De eerste snede hooi: graag of beter niet?


01-05-2016


De eerste snede hooi wordt vaak afgeraden voor paarden en bestempeld als ‘koeienvoer’, omdat het meer suiker en eiwit zou bevatten dan latere sneden. Waarom dit het geval is? Wij leggen het graag uit.

Onkruiden
Onkruiden kunnen in elke snede hooi terecht komen, maar de eerste snede kan veel onkruid bevatten. Vaak heeft de hoeveelheid onkruid in een grasveld te maken met weinig onderhoud. Dit is natuurlijk niet altijd negatief, maar sommige kruiden willen we niet in het hooi hebben. Daarnaast is het zo dat de voedingswaarde van hooi naar beneden gaat wanneer er meer onkruid in het hooi zit, het voegt niets toe. Ook is de hoeveelheid hooi die je weg gooit of wat vertrapt wordt meestal groter wanneer er veel onkruid in hooi zit, paarden gaan zoeken naar onkruid-vrije hapjes en zullen het onkruid wat ze niet smaakt of wat stekelig of grof is laten liggen. Dit betekent in theorie dat je van onkruidrijk hooi meer zou moeten voeren.

Groeistadia
Vanwege het onvoorspelbare weer in het voorjaar, moet het maaien soms worden uitgesteld of vervroegd. Ondertussen groeit de plant natuurlijk gewoon door, dus kan het voorkomen dat het gras te jong wordt gemaaid of al uitgebloeid is. Nu is dit op zich geen probleem, maar de voedingswaarde kan wel variëren. Hooi van jong gras is vaak erg rijk aan suikers en eiwit, zeker in het voorjaar. Dit is gunstig voor paarden die niet snel te dik worden en wel wat extra’s kunnen gebruiken, voor paarden die snel te zwaar worden is dit hooi geen goede keuze. Voor deze paarden zou het uitgebloeide hooi beter zijn, dit is arm aan energie, het gras heeft immers al zijn energie al verbruikt bij het maken van zaadjes.

Regen tijdens het maaien
Het weer kan invloed hebben op de kwaliteit van het hooi. Wanneer er te veel vocht in het hooi zit, wanneer het in balen wordt geperst, wordt de kans op schimmels in het hooi erg groot. Als er beschimmeld hooi aan paarden wordt gevoerd kunnen er problemen met het verteringsstelsel en de longen optreden. 

Of het nu verstandig is om de eerste snede niet te voeren ligt vooral aan het paard waarvoor het hooi bestemd is. Als ruwvoeronderzoek aantoont dat het hooi van een goede kwaliteit is met weinig onkruiden en geen stof en schimmel, past het waarschijnlijk prima in het rantsoen. Let goed op de voedingswaarde en de behoefte van jouw paard of pony. De eerste snede kan zelfs beter zijn dan latere sneden, afhankelijk van de invloed van het weer.

Lees meer:
Ruwvoer kwaliteit beoordelen

Nieuws: Herfsttijloos aangetroffen in paardenhooi
HOOIFABEL: Tweede snede is altijd de beste
De derde snede: hooi met gezonde voordelen
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina