Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onderzoek: suiker en eiwit weken uit hooi


15-12-2011


Annette Longland, van Equine and Livestock Nutrition Services in de UK heeft onderzoek gedaan naar de effecten van weken op het suiker- en eiwitgehalte.

Materiaal & Methode
Het onderzoeksteam heeft negen verschillende hooimonsters van twee kilogram gedompeld in 24 liter leidingwater van 8° C. Het hooi werd gedompeld gedurende verschillende perioden: 20 minuten, 40 minuten, drie uur en 16 uur. Vervolgens werd het hooi kunstmatig gedroogd om het chemisch te kunnen analyseren.

Resultaten
Door het dompelen van hooi werd de hoeveelheid wateroplosbare koolhydaten vermindert. Met wateroplosbare koolhydraten wordt o.a bedoeld fructaan, glucose, fructose, sucrose. Tussen  de verschillende hooimonster zaten grote verschillen in de hoeveelheid suikers die uitgeweekt werd.

Conclusie
Hooi weken gedurende 20 minuten resulteerde in de laagste suikerreductie (5%), terwijl 16 uur weken zorgde voor een suikerreductie van 27%. Hierbij moet echter in overweging genomen worden dat 16 uur weken ook kan resulteren in verlies van waardevolle nutriënten.

Uit het onderzoek bleek dat het uitweken van ruw eiwit minder goed mogelijk is. De verschillen waren niet significant nadat het hooi geweekt was.

Aanbeveling
Voor paarden met insulineresistentie en hoefbevangenheid is het goed minimaal 30 minuten in koud water te weken. Daarnaast is het belangrijk om het hooi te laten analyseren. Zodat je precies weet wat je voert.

De studie “Effects of soaking on the water- soluble carbohydrate and crude protein content of hay” is gepubliceerd in het Veterinary Record van juni 2011.
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina