Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooinet als hulpmiddel bij het verliezen van gewicht


11-02-2016


Overgewicht is een serieus probleem, wat nog altijd groeit, bij paarden. Dierenartsen en voedingsdeskundigen waarschuwen dat een dik, maar gezond paard niet bestaat. Kortgeleden is er onderzoek gedaan naar het effect van hooi voeren uit een slowfeeder op het gewicht van een paard.

Een groep paarden met een body condition score van 4 kregen een maand lang 1% van hun lichaamsgewicht in hooi gevoerd, één groep at het hooi van de grond, de andere groep uit een hooinet. Het rantsoen werd samengesteld op basis van de National Research Counsil richtlijnen om in één maand gewichtsverlies te bereiken.

Afvallen door eten uit een slowfeeder
De onderzoekers concludeerden dat zowel de paarden die het hooi van de grond gevoerd kregen, als de paarden die uit een slowfeeder aten minder zwaar werden in deze maand. Gemiddeld vielen de paarden 35 kg af. Ondanks dat de paarden in beide situaties gewicht verloren, adviseren de onderzoekers toch om hooi uit een slowfeeder te voeren om de volgende redenen:

1) Langer eten
Wanneer hooi uit een slowfeeder gevoerd wordt doet een paard langer over een portie. In dit onderzoek hadden de paarden vanaf de grond gevoerd het hooi in 120 minuten op, terwijl het eten van dezelfde hoeveelheid hooi uit een slowfeeder 193 minuten duurde. Het verhogen van de tijd die paarden besteden aan foerageren, heeft een positieve invloed op de darmflora en verminderd de kans op koliek en stalondeugden.
2) Minder stress
Paarden die hooi van de grond aten leken een verhoogde hoeveelheid cortisol in het bloed te hebben, wat een indicator is voor stress. Deze verhoogde hoeveelheid is waarschijnlijk te wijten aan de stress die de paarden ervaren op het moment dat zij geen ruwvoer meer te eten hebben.

Slowfeeders zijn dus functioneel bij het voeren van een paard met overgewicht. De langzame opname in combinatie met een gelimiteerde hoeveelheid ruwvoer, blijkt heel effectief en diervriendelijk bij het verliezen van gewicht. Let op: geef nooit minder dan 1% van het lichaamsgewicht aan hooi en kies bij voorkeur voor een grover en langstengelige kwaliteit. Te weinig ruwvoer is slecht voor de gezondheid.

Het onderzoek 'The effect of a limit-fed diet and slow-feed hay nets on morphometric measurements and postprandial metabolite and hormone patterns in adult horses' is gepubliceerd in Journal of Animal Science.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat hooinetten met een maaswijdte van 3,2 en 4,5 cm de opname van hooi duidelijk vertragen. Hooinetten met een maaswijdte van 15,2 cm hebben weinig/geen effect.

Lees meer:
Slowfeeder
Test: Slowfeeders onder de loep
Feit: Feeders de beste manier om hooi te voeren
Column: Voeren met een slowfeeder is niet zielig
 

 

Test

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina