Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Oude paarden: houd tanden, gewicht en rantsoen in de gaten!


31-01-2016


Oudere paarden kunnen soms ineens veel gewicht verliezen. Dit wordt vaak veroorzaakt door  het gebit; de tanden zijn niet meer goed in staat om het hooi en krachtvoer te kauwen. Om paarden met dit probleem te helpen, kunnen eenvoudige veranderingen in het rantsoen een groot verschil maken, naast een bezoek van een gediplomeerd tandarts.

Slijtage van kiezen

Bij paarden groeien de kiezen door tot op een leeftijd van 15 jaar, waardoor de slijtage van kiezen gecompenseerd wordt. De kies van een paard heeft een soort holle vorm, die naarmate het paard ouder wordt niet effectief is voor het kauwen van graan en ruwvoer. Ook slijt het grootste deel van het glazuur bovenop weg. Deze conditie van het gebit begint vaak problemen te geven vanaf een leeftijd van 20 jaar.

Problemen bij het kauwen

Paarden op leeftijd doen vaak langer over het eten van het voer, en vaak worden er proppen gevormd. Proppen zijn nat hooi wat een paard heeft geprobeerd te kauwen, maar wat niet lukte en in de vorm van een bol weer uit de mond valt. Daarnaast worden de oudere paarden in een kudde vaak weggejaagd bij het hooi , wat leidt tot nog meer gewichtsverlies.

Aanpassingen in het rantsoen

Om het oudere paard met gebitsproblemen te ondersteunen kunnen de volgende veranderingen in het rantsoen worden overwogen:

  • Voer vaker kleinere porties krachtvoer, in plaats van één of twee grote maaltijden per dag.
  • Voer krachtvoer dat erg rijk is aan langzame energie, in sommige gevallen kan een kleinere hoeveelheid per dag dan ook afdoende zijn. Topsportbrokken zijn niet geschikt, omdat deze de lever onnodig belasten.
  • Het voeren van veel eiwitten helpt bij het in stand houden van de spiermassa.
  • Voer geen hoge zetmeelgehalten, door de slechte vertering kan het gevaarlijk zijn als grote hoeveelheden onverteerd zetmeel doorstromen naar de dikke darm.
  • Voeg tot 200 ml (een kopje) olie per dag toe, of tot 500 g rijstzemelen. Deze voegen veel calorieën toe aan het rantsoen. Introduceer deze toevoegingen wel geleidelijk, neem er ongeveer twee weken de tijd voor.
  • Gehakseld ruwvoer is veel makkelijker te kauwen dan het reguliere paardenhooi. Wanneer zelfs dit moeite kost kan ook een geweekte grasbrok overwogen worden.
  • Bied ruwvoer en krachtvoer aan op een plaats die het oudere paard beschermd tegen andere paarden die hem wegjagen.
  • Als het kauwen van brok of muesli niet meer mogelijk is, ga dan over op een (senioren)slobber of speciaal seniorenvoer.
  • Zorg er voor dat een senior altijd toegang heeft tot water, zout, onderdak en soortgenoten.

 

Lees meer:
Gebitsproblemen
Senioren (>20 jr)
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina