Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Voeg olie toe voor gewichtstoename en een glanzende vacht


03-01-2016


Vet komt weinig voor in de natuurlijke voeding van een paard, maar is inmiddels toch bewezen als nuttige toevoeging om twee primaire redenen: 1) bieden van veel energie, 2) conditie van de vacht verhogen. Olie kan op verschillende manieren aan het voer worden toegevoegd, afhankelijk van de behoefte van het paard.

Vet bevat drie keer zoveel energie als zetmeel, een veel voorkomende energiebron in krachtvoer. Er wordt steeds meer bekend over de voordelen van omega-3 vetzuren en de verhouding met omega-6 vetzuren. Een aanvulling van extra omega-3 vetzuren is gewenst om de balans te verbeteren. Dit leidt onder andere tot een gezonde glanzende vacht. 

Vetrijk voer
Producten speciaal ontworpen voor prestaties en senioren bevatten vaak een hoog vetgehalte. Er bestaan diverse voeders met een hoog vetgehalte (>10% ruw vet) bekijk deze voeders. Om het vetgehalte in het voer te verhogen worden vaak plantaardig oliën toegevoegd en daarnaast zorgen rijstzemelen, lijnzaad en sojabonen ook voor een hoger vetgehalte.

Zelf olie toevoegen
Je kunt ook zelf olie bijvoeren, waarbij maisolie veel wordt gebruikt, maar ook zonnebloemolie, sojaolie en de duurdere variant lijnzaadolie worden vaak gebruikt. Visolie is nog relatief onbekend, maar heeft ook diverse voordelen. Een scheut plantaardige olie over het voer wordt door de meeste paarden goed gegeten en is voldoende voor een glanzende vacht. De hoeveelheid kan langzaam opgebouwd worden, als je extra energie wilt geven of voor gewichtstoename.

Lijnzaadolie is rijker aan omega-3 vetzuren dan maïsolie en zonnebloemolie. Granen bevatten veel omega-6 vetzuren, waardoor een aanvulling van maisolie, wat ook rijk is aan omega-6 de verhouding extra scheef maakt.

Rijstzemelen

Rijstzemelen zijn van nature rijk aan vet (18 – 20% ruw vet) en zeer smakelijk, waardoor het zeer geschikt is als energiebron voor paarden.

Lees meer over een vetrijk rantsoen
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina