Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gewichtsverlies voorkomen in de winter


15-01-2018


Paarden kunnen gewicht verliezen door verschillende oorzaken: o.a. ziekte, meer/ zwaardere prestaties en het voeden van een veulen. De winter, met koude temperaturen en minder toegang tot weidegras, vraagt ook aanpassing in het rantsoen. Het kan nodig zijn om de voersoort of hoeveelheid in het rantsoen aan te passen om gewichtsverlies te voorkomen.

Als een paard gewicht moet aankomen dan is het ruwvoer het eerste aandachtspunt. Bij de vertering van hooi produceert de spijsvertering veel restwarmte die het paard helpt om warm te blijven. Een pluk hooi is veel nuttiger dan een portie slobber, hoewel je bij een warme slobber zelf een warmer en smakelijk gevoel krijgt. Warmte van binnenuit is veel belangrijker, dan een warme hap. Hooi is een meer natuurlijke voedingsbron voor paarden, dan granen. Je zult hiermee een beter resultaat zien en minder kans op koliek. 

Zorg voor een goede kwaliteit ruwvoer. Alle waar is naar zijn geld. Selecteer ruwvoer met veel bladeren en weinig stengel. Dit is een indicatie dat het hooi is geoogst op het moment dat het veel voedingstoffen bevat. Meestal wordt voor paarden naar hooi gezocht met veel stengel en vezel, maar voor magere paarden is fijn, bladrijk hooi gewenst.

Paarden die veel arbeid verrichten en/of moeilijk op gewicht blijven, hebben niet voldoende aan uitsluitend hooi, maar hebben meer geconcentreerde voeding nodig, zoals krachtvoer. Let bij de keuze van het krachtvoer op de energiewaarde (EWPa), omdat deze paarden extra energie nodig hebben om op gewicht te blijven. Vaak ontstaat een uitdaging als een paard moeilijk op gewicht blijft en daarnaast ook nerveus van karakter is. Dit is een combinatie die vaak voorkomt. Door het bijvoeren van extra snelle energie zal zo’n paard alleen maar drukker worden. Lees meer over de relatie tussen nervositeit en vermagering.

Haver is een graansoort met een hoge energiewaarde die gemakkelijk verteerbaar is. Daarom is haver zeer geschikt om extra energie bij te voeren. Als je paard te heet wordt van het voeren van haver, dan kun je overwegen om gerst aan het rantsoen toe te voegen. Gerst kan in vlokvorm, gemicroniseerd of geëxtrudeerd gevoerd worden.

Een vetrijk rantsoen kan heel effectief zijn bij het vorkomen van gewichtsverlies. Vet bevat 2,5 – 3 keer zoveel energie als graan, waardoor er niet zoveel vet gegeten hoeft te worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Goede bronnen van vet voor paarden zijn plantaardige olie, zonnebloempitten (25-30% vet) en rijst zemelen (15-20% vet). Veel krachtvoeders bevatten toegevoegde vetten en hoe hoger het vetgehalte (Ruw Vet), hoe hoger de energiewaarde. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Voeren bij vermagering
Oude pony op gewicht houden in de winter


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina