Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gevaar voor eikelvergiftiging


13-11-2015


In september heeft de GD gewaarschuwd voor een eikelvergiftiging bij paarden. Half oktober zijn meer dan 10 paarden in België gestorven aan een eikelvergiftiging en eind oktober zijn twee paarden in het Gelderse Keijenborg ziek geworden door het eten van eikels. Dit jaar vallen extreem veel eikels uit de bomen en het gras in de weide is relatief kort, waardoor paarden gemakkelijk eikels eten. Bescherm jouw paarden tegen het gevaar voor een eikelvergiftiging.

Groene onrijpe eikels bevatten meer tannine (looizuur) en zijn daarom gevaarlijker dan bruine eikels. Ook de bladeren van de eik zijn giftig, vooral de jonge, groene blaadjes bevatten relatief veel tannine. De witte eik bevat de minste hoeveelheid tannine, de rode eik gemiddeld en de zwarte eik het meeste.

Verschijnselen
Paarden die teveel eikels eten kunnen een vergiftiging oplopen. De verschijnselen van een eikelvergiftiging beginnen meestal met een verminderde eetlust en vertonen van koliekverschijnselen. Daarnaast heeft de urine een donkere kleur en kan het paard gevoelig zijn in de buikstreek. De maagdarmwand wordt aangetast, met als gevolg maagzweren, maagdarm-ontstekingen en verstoppingen en bloedarmoede. Tot slot kunnen ook de nieren worden aangetast, waardoor deze niet meer kunnen functioneren. Wanneer je er niet op tijd bij bent, kan eikelvergiftiging helaas tot sterfte leiden. Raadpleeg dus altijd direct een dierenarts wanneer er sprake is van een mogelijke eikelvergiftiging.

Maatregelen
Na een harde storm kunnen er veel eikels en bladeren in de paddock of weiland terecht komen. Als er eikenbomen in de buurt van het weiland of  paddock staan, is het zaak om de bladeren en eikels in de wei of paddock op te ruimen om vergiftiging te voorkomen. Je kan ook het gedeelte van het weiland of paddock afzetten met schrikdraad. Wanneer je voldoende ruwvoer verstrekt zou je verwachten dat je paard niet gaat knabbelen aan andere bladeren of eikels. Echter, neem geen enkel risico! Sommige paarden vinden de bittere smaak van eikels juist lekker en zullen dus eikels opeten. Kortom: voorkomen is beter dan genezen.

Lees meer:
Nieuws: voorzichtig met eikels bij paarden
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina