Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Omega 3 vetzuren effectief tegen luchtwegproblemen


30-10-2015


Chronische luchtwegproblemen bij paarden komen veel voor. Het verminderen van de hoeveelheid stof in de omgeving en in de voeding door bijvoorbeeld hooi te dompelen in water, kan helpen om het hoesten te verminderen. Maar onderzoekers aan de Purdue University College of Veterinary Medicine hebben ontdekt dat door middel van omega-3 vetzuur suppletie de klachten verder kunnen verminderen.

In de studie werden 43 paarden met luchtwegontsteking gevoerd met een ruwvoer in brokvorm, in plaats van hooi. De paarden werden in drie groepen ingedeeld:
1. 30 gram omega 3 supplement per dag (aanbevolen dosering)
2. 60 gram omega 3 supplement per dag
3. 30 gram van een placebo

De samenstelling van het omega 3 supplement was: omega-3 vetzuren van algen, vitamine C, MSM en paddenstoelenextract. Algen zijn een plantaardige bron die zeer rijk is aan DHA (Docosahexaeenzuur). Vette vis is de dierlijke bron van DHA en EPA (Eicosapentaeenzuur). Lijnzaadolie wordt bij paarden ook veel gebruikt en is ook rijk aan omega-3 vetzuren. 

Het onderzoeksteam heeft gekeken naar de hoeveelheid stof in de omgeving, hoestfrequentie, longfunctie en de cellen onderzocht die afkomstig zijn uit de lagere luchtwegen.

Aan het einde van de proefperiode werd verbetering waargenomen bij alle paarden, maar de  grootste verbetering was zichtbaar bij paarden die omega-3 vetzuren bijgevoerd kregen. De paarden die het omega 3 supplement kregen hadden 60% vermindering in de hoestfrequentie en 48% vermindering van ademhalingsinspanning.  

De paarden met het placebo supplement hadden 33% vermindering van hoestscore en 27% vermindering van de ademhalingsinspanning. De groep die 60 gram per dag kreeg van het supplement had geen betere resultaten dan de groep die 30 gram per dag gevoerd kreeg.

In het onderzoek werd verbetering verwacht doordat de paarden geen hooi meer gevoerd kregen maar ruwvoer in brokvorm. Hierdoor werd de hoeveelheid stof in de omgeving verminderd. Van omega 3 vetzuren is bekend dat dit ontstekingsremmend werkt en dit blijkt  ook effectief bij luchtwegproblemen. 

De studie “Omega-3 Fatty Acid Supplementation Provides an Additional Benefit to a Low-Dust Diet in the Management of Horses with Chronic Lower Airways inflammatory Disease,” is gepubliceerd in het Journal of Veterinary Internal Medicine.

Bekijk omega 3 supplementen

Lees meer:
Omega 3 ter behanding van artritis
Omega 3 vetzuren lijken te helpen bij insulineresistentie
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina