Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Koliek voorkomen bij overgang naar stal


04-10-2015


De herfst in zonnig en droog van start gegaan, maar dit kan straks zomaar omslaan. Als het regenachtige herfstweer begint, dan zullen de paarden minder op de weide staan en meer op stal. Tijdens deze overgang ligt het risico op koliek op de loer. Op stal krijgen paarden een heel ander rantsoen, krijgen ze minder water binnen en hebben ze minder beweging. Allemaal factoren die bijdragen aan een grotere kans op koliek. Lees hieronder hoe je dit kunt voorkomen.

Water

Gras bevat veel water (ca. 84%). Tijdens het eten van gras krijgt een paard dus veel water binnen. Dit vocht zorgt voor de verplaatsing van het voedsel in de darmen. Als een paard geen gras meer krijgt en onvoldoende drinkt dan kan dit leiden tot uitdroging, minder transport van voedingsstoffen en minder afvoer van afvalstoffen. Als het kouder wordt hebben paarden de neiging om minder te gaan drinken. Bij een tekort aan water is de kans groter dat koliek kan optreden, dus houd de wateropname op stal goed in de gaten. Lees meer over de opname van water

Ruwvoer in plaats van gras
Als een paard geen vers gras meer krijgt, dan neemt de kans op verstopping toe, omdat de spijsvertering van een paard is ingericht om grote volumes vezelrijke voeding te verwerken. In plaats van gras dient voldoende ruwvoer van goede kwaliteit gevoerd te worden om de spijsvertering te stimuleren.

Krachtvoer
In de winter wordt er vaak meer krachtvoer gegeven, dan in de zomer. Bouw deze hoeveelheid langzaam op, zodat het paard kan wennen aan het nieuwe rantsoen. Als de temperatuur daalt dan is het beter om extra hooi of kuilgras te geven in plaats van extra krachtvoer. Extra hooi is een betere brandstof om een paard warm te houden, omdat tijdens de vertering van hooi veel metabolische warmte vrijkomt.

Advertorial
Speciale voertonnen voor paardenvoer

Sla diervoeding lucht- en waterdicht op in een voerton en voorkom ongedierte. Diervoeding blijft hierdoor langer houdbaar en vers. Bestel een voerton van 120 liter bij Voertonnen.nl, ideaal voor grote zakken paardenvoer


Beweging
In de natuur beweegt een paard vrijwel de hele dag. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de spijsvertering goed te laten functioneren. Brits onderzoek heeft aangetoond dat paarden op stal aanzienlijk minder darmbewegingen hebben dan paarden die in de weide stonden. Het grootste verschil was zichtbaar in het deel van de dikke darm waar vaak verstoppingen voorkomen. Probeer je paard ook in de herfst en winter zoveel mogelijk uitloop en/of beweging te geven door middel van stappen, stapmolen of toegang tot weidegang of paddock.

Koliek tijdens de overgang van de weide naar stal kun je voorkomen door langzame overgangen, voldoende ruwvoer, water en beweging.

Lees meer:
Overgang weide naar stal
Vijf tips om koliek te voorkomen
Relatie voeding en koliek
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina