Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Dopingpositief door voeding


16-08-2015


Eind juli werd Olympisch kampioen Steve Guerdat geschorst doordat twee van zijn paarden positief zijn bevonden bij een dopingtest in mei in La Baule. De FEI zou hierbij rekening houden met een voerbesmetting kopten de hippische bladen. Hoe kan een voerbesmetting tot stand komen en hoe kun je als (top)sporter voorkomen dat jou dit overkomt? Specialist drs. Annette van Weezel geeft uitleg. 

Paarden kunnen inderdaad doping positief getest worden door sommige voedingsmiddelen, maar over het algemeen zijn deze wel bekend bij de wedstrijdorganisaties en dopinglaboratoria. Voor deze bekende voedermiddelen worden “treshold waarden” gehanteerd, dit betekent dat een monster dan alleen positief wordt bevonden als er heel erg veel van een bepaalde stof wordt aangetroffen. Bekende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld cacaoschroot, berkentakken, luzerne en klaprozen. En heel veel kruiden bevatten ook werkzame farmacologische stoffen, maar daar zijn in de regel geen ‘treshold waarden’ van bekend en dan test een monster veel sneller positief, Valeriaan of Duivelsklauw bijvoorbeeld.

Ook in de basissport wordt door de KNHS elk jaar steekproefsgewijs een aantal dopingmonsters afgenomen. Dus ook daar geldt het uitgangspunt dat je pas met een paard op wedstrijd mag gaan als het gezond is en geen medicijnen nodig heeft. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, denk aan maagzweermedicatie en het product Regumate.

Dus voor iedereen die zich met de sport bezighoudt blijft het oppassen voor wat je je paard voert. Zo kunnen er in het grasland klaprozen groeien en die zorgen voor positieve uitslagen op morfine.

Let bij het selecteren van een voer en supplementen op de volgende dingen:
-    Betrouwbare bekende producenten met GMP of HACCP/ISO certificering
-    Traceerbaarheid producten, staan er batchnummers op en is er een duidelijke ingrediëntenlijst
-    Voldoende voorlichting en onderbouwing werkzaamheid van het product, aanspreekbaar voor vragen en problemen en de herkomst van ingrediënten
-    Pas op met crème en shampoo, hierin kunnen verboden stoffen zitten die door de huid heen worden opgenomen en leiden tot positieve resultaten.
-    En bewaar desnoods van elke partij (ruw)voer een monster, zodat het getest kan worden mochten er toch problemen zijn.

Lees meer:
Doping in krachtvoer
Pijnstillers tijdens wedstrijden toestaan?
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina