Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Nieuwe methode om vetpercentage paard te meten


25-05-2015


De body condition score is een veelgebruikte methode om het gewicht van een paard te controleren. Om deze methode te verbeteren is er een studie gepubliceerd waarin een nieuwe manier voor het meten van lichaamsvet en gewichtsverlies wordt gepresenteerd.

De methode is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Melbourne, Australië, in samenwerking met de WALTHAM Equine Studies Group in Engeland.

Overgewicht komt bij paarden over de hele wereld veel voor. Een onderzoek bij 366 paarden in North Carolina stelt dat 48% van de paarden leidt aan overgewicht of obesitas en een onderzoek bij 300 paarden in het zuidwesten van Virginia meld dat 51% van de paarden overgewicht hebben. Een studie van WALTHAM van paarden die buiten worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk stelt dat ca. 30% van de paarden in de winter overgewicht heeft en in zomer stijgt dit naar 35%. Onderzoek van het PaardenKennisCentrum uit 2010 stelt dat meer dan 67% van de recreatiepaarden in Nederland lijdt aan overgewicht. Overgewicht geeft een groot risico op gezondheidsproblemen, zoals Equine Metabolic Syndrome en een verhoogd risico op hoefbevangenheid. Het identificeren van overgewicht op de juiste manier kan overgewicht terug dringen.

Een conditiescore is redelijk nauwkeurig, maar is afhankelijk van de ervaring van de beoordelaar en is daarmee subjectief. Deze studie had ten doel om een objectieve methode te ontwikkelen, waardoor het werkelijke vetpercentage in beeld wordt gebracht.

Voor het onderzoek werden 22 volwassen paarden en pony’s gebruikt met verschillende lichamelijke condities. Door middel van een wetenschappelijk onderbouwde methode werd het vetpercentage bepaald en de Body Condition Index (BCI) ontwikkeld. De BCI doet metingen bij de singel, buik omtrek, lichaamslengte, nek omtrek en de hoogte van de schoft.

Deze nieuwe methode, BCI, is ontworpen als aanvulling op de Body Condition Score(BCS). De BCI is extra goed geschikt in een vroeg stadium van een afvalprogramma, waarin de BCS nog niet zo sterk veranderd, doordat eerst interne reserves worden aangesproken en daarna externe reserves.
De BCI zal vooral nuttig zijn voor personen die niet zo ervaren zijn met een lichaams conditiescore. Met behulp van de BCI, in combinatie met de BSC zal het gemakkelijker worden om het vetpercentage nauwkeurig te bepalen en daarmee het paard op het juiste gewicht te houden.

Deze nieuwe studie zal tijdens het Equine Science Society Symposium op 26 – 29 mei worden gepresenteerd in Florida.

Lees meer:
Afvallen paard in vijf stappen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina