Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Afvallen paard in vijf stappen


27-05-2015


Tijdens het weideseizoen leiden veel paarden en pony's aan overgewicht. De prestaties nemen af, paarden zijn minder fit en het risico op blessures en metabole aandoeningen, zoals insulineresistentie neemt toe. Welke maatregelen kun je nemen om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony het ideale gewicht bereikt? VoerVergelijk legt uit hoe je jouw paard/pony in vijf stappen kunt laten afvallen.

1. Nauwkeurig beoordelen van de conditiescore en/of lichaamsgewicht

Er zijn diverse manieren om het gewicht van jouw paard te bepalen, zoals Body Condition Score, gewichtsmeetlint en paarden weegschalen. Het consistent en correct bepalen van de Body Condition Score vereist enige oefening. Lees hoe je een Body Condition Score kunt afnemen en het gewicht kunt beoordelen.

2. Laat onnodige calorieën achterwege

Lees de etiketten van het voer zorgvuldig om het aantal calorieën te minimaliseren en daarnaast wel voldoende vitaminen en mineralen te geven. Houd in het achterhoofd, dat paarden die relatief weinig arbeid verrichten in de basisbehoefte kunnen voorzien met een goede kwaliteit ruwvoer, water en zout. Overweeg daarom alle krachtvoeders, supplementen en traktaties en laat onnodige calorieën achterwege. Kies ruwvoer met weinig caloriën, bijvoorbeeld grofstengelig hooi.

3.  Bepaal de grasopname
Het is niet eenvoudig om te bepalen hoeveel gras jouw paard per dag eet. In het voorjaar bevat het gras veel voedingsstoffen en kunnen een aantal uren weidegang al een groot deel van de behoefte dekken. Een aantal vuistregels:

  • Een paard dat 24/7 op een goede kwaliteit grasland wordt gehouden kan zijn volledige behoefte dekken. Doordat de Nederlandse weilanden relatief rijk zijn, lijdt dit snel tot overgewicht
  • Als een paard een paar uur per dag toegang tot de weide krijgt dan staat hij vrijwel constant te grazen. Bij een gemiddelde grasmat neemt een groot paard ca. 4 -5 kg gras per uur op en een pony ca. 2,5 – 3,5 kg per uur.

Lees meer over een grasrantsoen
Beperk de grasopname door het weiland te verkleinen, graastijd te verkorten en/of door middel van een graasmasker.

4. Minder eten en extra bewegen

Effectief afvallen gebeurt door een combinatie van minder eten en extra bewegen. Laat jouw paard meerdere malen per week gedurende ca. een uur veel stappen en draven. Langdurige arbeid met een lage intensiteit is het meest effectief om af te vallen.

5. Blijf streng, ook na de eerste successen

Zodra jouw paard/pony het ideale gewicht heeft bereikt dan moet je streng blijven. Geef niet direct traktaties of ongecontroleerde weidegang, anders kan het gewicht snel terug komen. Houd de Body Condition Score goed in de gaten. Herkennen wanneer een paard/pony gewicht moet verliezen is de eerste stap, maar dit moet wel veilig gebeuren. Raadpleeg daarom uw dierenarts of een voedingsdeskundige voor een goed advies.

Lees meer:
Overgewicht

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina