Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Bewijs voor kalmerend effect van magnesium


15-05-2015


Magnesium wordt al langere tijd gebruikt bij nerveuze paarden, omdat dit een kalmerend effect zou hebben. Recentelijk onderzoek heeft hiervoor bewijzen gevonden, het toevoegen van magnesium aan het rantsoen kan de reactiesnelheid aanzienlijk vertragen. 

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door Jessica Dodd van de Charles Sturt Universiteit in New South Wales in samenwerking met WALTHAM Equine Studies Group. De onderzoekers onderzochten de effecten van magnesium aspartaat suppletie op de reactiesnelheid van zes ruinen.

Vanuit de evolutie gezien is een paard een prooidier en vertoont daarom vluchtgedrag. Tegenwoordig zijn er paardeneigenaren die dit vluchtgedrag te heftig vinden en daarom een kalmerend supplementen voeren die vaak magnesium bevatten. Tot op heden was er nog geen wetenschappelijk bewijs dat magnesium een kalmerend effect zou hebben.

De onderzoekers ontdekten dat het toevoegen van 10 gram magnesium aan het ruwvoer rantsoen (klaver/raaigras hooi), dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van magnesium al dekt, de gemiddelde reactiesnelheid met een derde liet afnemen. Zonder het supplement is de reactiesnelheid 5,3 meter per seconde, terwijl de reactiesnelheid met supplement werd vertraagd naar 3,1 meter per seconde.

In de praktijk heeft magnesium zich al meermaals bewezen als kalmerend middel, maar deze studie geeft het eerste wetenschappelijke bewijs dat magnesium aspartaat het gedrag van het paard kan beïnvloeden. Magnesium wordt vaak toegevoegd aan paardenvoeders en supplementen in de vorm van sulfaat en oxiden. De resultaten van deze studie kunnen gebruikt worden om magnesium aspartaat toe te voegen aan paardenvoeders om kalm en rustig gedrag te bevorderen.

Het onderzoek wordt gepresenteerd tijdens het 2015 Equine Science Society Symposium op 26 - 29 May in Florida. 

Lees meer:
Extra magnesium: waarom en voor welke paarden?
Nerveuze paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina