Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Mariadistel en Silymarine tegen hoefbevangenheid?


02-04-2015


Recentelijk onderzoek in Oostenrijk wijst uit dat Mariadistel en Silymarine kan helpen als preventie voor hoefbevangenheid. Mariadistel en het extract hiervan: Silymarine zijn natuurlijke stoffen die bekend staan om de ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Deze twee stoffen zouden kunnen werken tegen de effecten van endotoxinen die hoefbevangenheid veroorzaken. 

Endotoxinen zijn giftige stoffen die in kleine hoeveelheden worden geproduceerd in het spijsverteringskanaal van een paard. Gezonde paarden zijn in staat om de effecten van endotoxinen te bestrijden, maar als er sprake is van ziekte, antibiotica of lage weerstand dan kunnen endotoxinen gezondheidsproblemen veroorzaken. Eén van de gevolgen van endotoxinen is hoefbevangenheid.

In het Oostenrijkse onderzoek zijn de hoeven van dode paarden onderzocht, waarbij het weefsel behandeld werd met Mariadistel of Silymarine. De Mariadistel en Silymarine verminderde endotoxineconcentraties respectievelijk met 64% en 75%.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn is het nog veel te vroeg om Mariadistel en Silymarine in het rantsoen te mengen. Daarvoor dient eerst nader onderzoek gedaan te worden in levende paarden. Tevens ontstaat hoefbevangenheid meestal door een combinatie van factoren, die niet kunnen worden tegengegaan met Mariadistel of Silymarine. Het toevoegen van Mariadistel of Silymarine kan alleen worden gebruikt als preventief of ondersteunend middel, niet als behandeling. Als een paard lijdt aan hoefbevangenheid, dan dient de dierenarts onmiddellijk ingeschakeld te worden. 

De studie, “Milk thistle extract and silymarin inhibit lipopolysaccharide induced lamellar separation of hoof explants in vitro” werd gepubliceerd in Toxins.

Lees meer:
Hoefbevangenheid

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina