Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Extra selenium voor merrie verbetert afweer van het veulen


25-02-2015


Selenium is voor alle paarden, dus ook voor drachtige merries, belangrijk voor het immuunsysteem. Selenium wordt overgedragen aan het ongeboren veulen via de placenta en na de geboorte via de moedermelk. In een onderzoek aan de Universiteit van Kentucky is recentelijk onderzoek gedaan naar verschillende bronnen van selenium en verschillende hoeveelheden selenium supplementatie en het effect hiervan op merries en hun veulens.

In dit onderzoek zijn vijftien drachtige merries willekeurig toegewezen aan één van de drie seleniumsupplementen. Merries in de L1 groep kregen 1 mg selenium in de vorm van natriumseleniet en merries in de L3 groep kregen 3 mg selenium in de vorm van natriumseleniet. Merries in de O3 groep kregen 3 mg selenium in de vorm van gist verrijkt met selenium.

De merries kregen de behandeling per dag gedurende 8 weken voor het veulenen en 8 weken na het veulenen. Voor de suppletie werd een bloedmonster genomen van de merrie, en iedere twee weken gedurende het onderzoek.

Tevens werd één monster genomen van de moedermelk voorafgaand aan het zogen. Bij de veulens werden bloedmonsters genomen 12 uur na het veulenen en vervolgens bij de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken van het veulen.

Het bloed en de moedermelk werden getest op IgG concentratie, dit geeft een indicatie over het functioneren van het immuunsysteem.

Resultaten
De IgG concentratie van de merrie werd niet beïnvloed door de seleniumsuppletie in de weken voorafgaand en tijdens het veulenen. Rondom en vlak na de geboorte had de hoeveelheid selenium en/of seleniumbron geen invloed op de IgG concentratie in de melk of het bloed van het veulen.
Veulens van de merries uit de L3 groep (3 mg selenium/dag) hadden hogere concentraties IgG na twee, vier en acht weken vergeleken met veulens van merries uit de L1 groep (1 mg selenium/dag).

Conclusie:
De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat een aanvulling van 3 mg selenium per dag bij een drachtige merrie nuttig kan zijn om het afweersysteem van een veulen tijdens de eerste paar maanden te ondersteunen. Tijdens deze fase zijn veulens het meest kwetsbaar voor ziekte.
De basisbehoefte voor een paard van 600 gram is ca. 1,2 mg selenium per dag.

Let op: een overschot aan selenium is giftig (ca. 24 mg per dag voor een volwassen paard), dus verhoog het seleniumgehalte in het rantsoen niet te veel.

Lees meer:
Drachtige merries
Zogende merries


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina