Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Tips om senioren voor te bereiden op de winter


01-11-2014


De herfst is volop aangebroken, dus het is tijd om oude paarden voor te bereiden op de winter. Vorige winter was erg zacht, maar een strenge winter kan veel uitdagingen geven voor oudere paarden en pony’s. De juiste zorg is hierbij erg belangrijk. Tijdens de winter moet je rekening houden met de standaard aandachtspunten voor oudere paarden (verteerbaarheid, gebit en conditiescore), maar gedurende de winter komen hier extra aandachtspunten bij.

Bescherming tegen de kou
Het warm houden van het paardenlichaam kost veel energie. Omdat senioren vaak niet zoveel reserves hebben is het belangrijk om hen te beschermen tegen de kou. Een schuilplaats of windsingel is van cruciaal belang voor oudere paarden.

Als de temperatuur daalt of het regenachtig is, doe dan een deken op om de senior warm te houden. Doe de deken ook regelmatig af om te controleren of er geen wonden of huidaandoeningen ontwikkelen. Zorg altijd dat de deken goed droog is, alvorens deze op te doen. Houd in gedachten dat een paard zijn wintervacht blijft ontwikkelen tot eind december, omdat de dagen dan steeds korter worden.

Tijdens het eten van hooi komt metabolische warmte vrij, die een paard kan gebruiken om de lichaamstemperatuur te handhaven. Voer daarom in de weide of paddock extra ruwvoer bij, zodat de senior gemakkelijker warm blijft.

Water & zout
Geef de hele winter de beschikking over een zout/mineralen liksteen. Daarnaast is voldoende opname van water belangrijk. Als je paard niet goed drinkt tijdens de wintermaanden geef dan voeders vermengd met water, zoals slobber of bietenpulp. Dit verhoogt de wateropname. Het is erg belangrijk om wateropname bij oudere paarden in de gaten te houden. Als je paard minder drinkt, dan eten zij ook vaak minder en bestaat er een verhoogd risico op koliek.   

Vaccinatie
Tijdens de winter is de weerstand van oudere paarden minder hoog en zijn zij vatbaarder voor ziektes. Op de Universiteit van Kentucky is aangetoond dat oudere paarden een verhoogd risico hebben op luchtwegaandoeningen, met name influenza. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het vaccinatieprogramma netjes wordt bijgehouden.

Ontworming
Oudere paarden blijken statistisch hogere wormtellingen te hebben in de mest, dan volwassen paarden. Dit betekent dat oudere paarden waarschijnlijk meer last hebben van wormen. Laat regelmatig een mestonderzoek uitvoeren. Het kan nuttig zijn om na de eerste vorst te ontwormen en eventueel meerdere keren per jaar afhankelijk van de uitslag van het mestonderzoek.

Gebitscontrole

Laat het gebit van de senior altijd in de vroege herfst controleren, omdat het paard dan volledig afhankelijk wordt van droog ruwvoer. Als uw paard niet voldoende hooi kan eten, dan kan hij zich moeilijker warm houden en op gewicht blijven. Als je paard niet genoeg hooi  kan eten door een slechte gebit geef dan extra voer voor oude paarden of een vetbron, zoals olie voor extra calorieën.

Lees meer:
Oude paarden
Bezoekersvraag: Senioren bijvoeren in de winter?
Bezoekersvraag: Hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?
Bezoekersvraag: Oud paard op gewicht houden in de winter?

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina