Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Senioren: 3 aandachtspunten


28-10-2014


Circa 15% van de paarden in Nederland zijn senioren. Paarden worden steeds ouder en voor eigenaren is het een grote uitdaging om een zo goed mogelijke oude dag te verzorgen. Vanaf 20 jarige leeftijd heeft het rantsoen van een paard/pony extra aandacht nodig. Er zijn drie belangrijke aandachtspunten:

1.    Verteerbaarheid

Door ouderdom en mogelijk slijtage van de dikke darm door bijvoorbeeld wormen gedurende de levensduur hebben oudere paarden een verminderd vermogen om eiwitten, vezels en fosfor te verteren. Hierdoor zijn oudere paarden minder efficiënt in de benutting van voedingsstoffen uit het rantsoen en is extra voeding nodig.

2.    Gebit

Naarmate een paard ouder wordt, zal het gebit ook steeds verder slijten en eventueel kiezen verloren gaan. Hierdoor is het paard minder goed in staat om het voer in dezelfde kleine stukjes te kauwen als vroeger, waardoor de vezelvertering nog verder verminderd. Geef daarom korter gehakseld ruwvoer of vervang het langstengelig hooi door seniorenvoeders of geweekte bietenpulp. Laat ook minimaal één keer per jaar het gebit controleren door een deskundige paardentandarts.

3.    Conditiescore
Door een minder efficiënte spijsvertering en verminderd gebit is het een grote uitdaging om senioren op gewicht te houden. Lever- en nierziekten kunnen ook invloed hebben op de lichamelijke conditie. Doe regelmatig een conditiescore en pas het rantsoen aan om jouw oude rakker op gewicht te houden.

Lees meer:
Oude paarden
Bezoekersvraag: Oude pony op gewicht houden

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina