Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Kleine en middelgrote mazen in een hooinet vertragen de opname


17-09-2014


Langzame opname van voer is beter voor de spijsvertering. Om de eettijd te verlengen en opname van ruwvoer te vertragen zijn er diverse slowfeeders op de markt. Hierdoor wordt het foerageergedrag van een paard in de natuurlijk een klein beetje nagebootst. Recentelijk hebben onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota het effect van diverse maaswijdte (openingen) van een hooinet onderzocht. Hooinetten met een kleine maaswijdte blijken de opnametijd aanzienlijk te verlengen.

Materiaal & methode
Voor het onderzoek zijn acht gezonde volwassen paarden gebruikt die opgedeeld werden in twee groepen.

Vier situaties werden met elkaar vergeleken:
- Hooinet met een maaswijdte van 15,2 cm (standaard)
- Hooinet met een maaswijdte van 4,5 cm (middelgroot)
- Hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter (klein)
- Hooi gevoerd op de grond van stalvloer

Tijdens het onderzoek kregen de paarden in individuele stallen verdeeld over twee voerbeurten 1% van het lichaamsgewicht aan hooi. De paarden mochten gedurende vier uur eten. Daarna werden de hooinetten weggehaald en de resterende hoeveelheid hooi in het net en op de vloer gewogen. Gedurende het onderzoek van acht weken kregen alle paarden twee keer dezelfde situatie.

Resultaten
De onderzoekers konden geen verschil waarnemen tussen het standaard hooinet (15,2 cm) en de controlegroep (van de grond). Beide groepen waren na ongeveer drie uur klaar met het eten van het hooi.

De hooinetten met een maaswijdte van 4,5 en 3,2 centimeter zorgen voor een flinke verlenging van de eettijd. Bij het hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter was geen enkel paard in staat om het hooinet binnen vier uur leeg te eten. Bij het hooinet met een maaswijdte van 4,5 centimeter kregen vijf van de acht paarden het hooinet binnen vier uur leeg.

Vervolgonderzoek
Om het verschil te kunnen meten tussen de kleine en middelgrote mazen werd een tweede experiment uitgevoerd. Gedurende zeven dagen kregen dezelfde acht paarden hooi uit een hooinet met een maaswijdte van 4,5 of 3,2 centimeter. Deze keer mochten de paarden een onbeperkte tijd eten. Het hooinet werd weggehaald als het leeg was of als het paard gedurende 10 minuten of langer stopte met eten. 

Bij een hooinet met een maaswijdte van 4,5 centimeter duurde het 5,1 uur voordat het paard klaar was met eten en bij het hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter duurde het 6,5 uur voordat het paard klaar was met eten.

Conclusie
Het gebruik van hooinetten met kleine en middelgrote mazen zijn een betaalbare en praktische optie om de opname te verlagen en de eettijd te verlengen.

De studie, "The Effect of Hay Net Design on Rate of Forage Consumption When Feeding Adult Horses" is gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science.

Lees meer:
Column: Voeren met een slowfeeder is niet zielig
FEIT: Feeders beste manier om hooi te voeren

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina