Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Veel paarden en pony's in Nederland te dik


11-04-2010

Volgens onderzoek van het Paarden Kennis Centrum in Lelystad.........


In totaal zijn er 670 paarden van maneges, pensionstallen en particulieren gewogen, gemeten en gescoord. Hieruit bleek maar liefst 57% van de recreatiepaarden en -pony's in Nederland overgewicht te hebben. Veel paardenhouders blijken niet te weten hoe een paard er in normale conditie uit behoort te zien.

Overgewicht bij paarden is zorgwekkend. De gewrichten en spieren komen onder een grotere druk te staan, wat klachten kan veroorzaken. Ook zullen paarden en pony’s met overgewicht vaker last hebben van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten. Paarden en pony’s met ernstig overgewicht hebben verhoogde kans op insulineresistentie.

Bij elk paard en elke pony is het gewicht gewogen door middel van een weegschaal. Daarna zijn de schofthoogte, de pijpdikte, de pijpomvang, de nekdikte, de nekomvang en de borstomvang gemeten. Als laatste is de Body Conditie Score (BCS) en de Cresty Neck Score (CNS) van de paarden en pony’s gescoord aan de hand van tabellen. Met de BCS wordt de conditie van het paard gescoord en met de CNS wordt de vetophoping in de nek gescoord. Deze scores zijn het uitgangspunt geweest bij het bepalen van het percentage paarden met overgewicht.

Tijdens het onderzoek zijn eigenaren ondervraagd. Een van de vragen was: ‘Welke conditiescore ziet u als wenselijk?’ Uit de antwoorden bleek dat maar liefst 30% een te hoge conditiescore als wenselijk acht. Hieruit blijkt dat veel paardenhouders simpelweg niet weten hoe paarden en pony’s er in een normale conditie uit horen te zien. Bekijk hier een conditiescore.

Bron: Paarden Kennis Centrum

Meer informatie over dikke paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina