Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Tweede hooimonster met Herfsttijloos


10-04-2014


De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft in een tweede hooimonster het giftige Herfsttijlloos aangetroffen.

Naar aanleiding van de publiciteit in de afgelopen tijd over de vondst van herfsttijloos in een eerder monster stuurde een fouragehandelaaruit het oosten van het land enkele planten in die hij niet vertrouwde. Deze planten waren afkomstig uit een partij hooi, die in december aangeleverd was vanuit het Eifelgebied. Na botanisch onderzoek is bevestigd door de GD dat het inderdaad gaat om Herfsttijloos.

De betrokken handelaar heeft uit voorzorg het uit deze partij geleverde hooi zoveel mogelijk teruggehaald. De partij wordt verder terug getraceerd door de NVWA.

De meeste paarden laten Herfsttijloos in gedroogde vorm liggen, omdat het erg bitter smaakt en een afstotende geur heeft. Bij het giftige Jakobs kruiskruid ligt dit anders. Dat is in gedroogde toestand niet meer door paarden te herkennen.

Mocht u ruwvoer hebben liggen waaraan u twijfelt, mogelijk omdat het uit een natuurgebied afkomstig is en/of omdat het planten bevat die u niet herkent, is het mogelijk dit te laten onderzoeken. Voor informatie kan uw dierenarts contact opnemen met de GD (0900-1770 optie 5).

Lees meer over giftige planten in het hooi op de website van Dehoefslag, geschreven door VoerVergelijk.

Lees meer over het gevaar van Herfsttijloos en de consequenties voor het kopen van Duits hooi op Horses, geschreven door VoerVergelijk.

Lees meer:
Nieuws 3-4: Gevaar voor Herfsttijloos

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina