Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gevolgen Klein Kruiskruid in luzerne


09-04-2010

Naar aanleiding van een onderzoek van de Voedsel en Warenautorieit (VWA).


Gisteren verscheen op de website van het VWA het nieuws dat in luzerne Klein Kruiskruid is ontdekt. Dit roept veel vraagtekens op bij paardenhouders. Welke gevolgen heeft dit voor paarden die gevoerd worden met luzerne of luzerne bevattende producten? Hierbij een toelichting op het onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd met monsters uit 2006/2007 van onder andere luzernehooi, luzernebrok, EKO luzernebrok en franse luzernebrok. In een aantal van deze monsters zijn alkaloïden aangetroffen. Alkaloïde is een giftige stof die ook in Jacobskruiskruid voorkomt. De alkaloïde die zijn aangetroffen in een aantal monsters blijken afkomstig van Klein Kruiskruid. De monsters waren afkomstig van alle drogerijen in Nederland, waarbij dus nog niet duidelijk is bij welke drogerij de hoogpositieve monsters vandaan kwamen.   

De aangetroffen dosis alkaloïde in de hoogstpositieve monsters vormt geen directe bedreiging voor de gezondheid van een paard. De geschatte toxische dosis alkaloïde voor een paard ligt namelijk vele malen hoger. Uit de praktijk blijkt dat direct alarm overbodig is. De Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft in oktober 2009 aangegeven dat van de 5000 visites per jaar circa 2-3 paarden een mogelijke vergiftiging met alkaloïde zouden hebben. Hiervan wordt bij minder dan 0,1% van alle patiënten de diagnose vergiftiging vastgesteld of bevestigd. 

De Vereniging Nederlandse Groenvoederdrogerijen(VNG) hebben al jaren een strenge controle op de aanwezigheid van Jacobskruiskruid en andere ongewenste kruiden in de percelen, maar sinds de bekendmaking van de eerste resultaten van dit onderzoek (zomer 2009) bij de VNG hebben zij ook extra controle op Klein Kruiskruid doorgevoerd.  

De risicobeoordeling van dit onderzoek geeft aan dat extra aandacht voor Klein Kruiskruid gewenst is. Iedereen is bekend met de schade van Jacobskruiskruid, maar nu blijkt dat extra aandacht en controle ook nodig is voor Klein Kruiskruid. Deze extra controle is door de grasdrogerijen toegezegd om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. De paardenhouder hoeft zich daarom geen zorgen te maken bij het voeren van luzerne of luzerne bevattende producten.

Meer informatie over bovengenoemde is te vinden in bijlage 2 via de volgende link: http://www.vwa.nl/onderwerpen/vwa-risicobeoordelingen/fileitem/2000464/advies-pa-s-jakobskruiskruid-in-diervoeder-pdf.

Meer informatie over een vergiftiging met pyrrolizidine alkaloïden(PA's): http://www.jakobskruiskruid.com/website/index.php/achtergrondinformatie/56

Naar aanleiding van:
Nieuws VWA
Artikel horses.nl

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina