Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Te weinig ruwvoer beperkt vruchtbaarheid


07-04-2014


Paarden zijn gewend om regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Helaas belemmeren moderne managementtechnieken deze natuurlijke voerroutine en zijn deze betrokken bij het veroorzaken van welzijn- en gezondheidsproblemen, zoals maagzweren en koliek. Uit het rapport blijkt dat het beperken van de beschikbaarheid van voedsel voor slechts een deel van de dag schadelijk kan zijn voor de fokkerijprestaties.

Honderd Arabische fokmerries van de nationale fokkerij van Sidi Thabet, in Tunesië, werden ingezet voor een onderzoek. Zij werden willekeurig verdeeld in twee groepen, waarvan het beheer alleen verschilden in de timing van beschikbaarheid van ruwvoer. De merries werden ’s nachts en een deel van de dag individueel gehuisvest. In de middag stonden ze gemiddeld zo’n zes uur gezamenlijk op de paddock. De paarden hadden vrij toegang tot water, kregen een kleine hoeveelheid gemaaid gras in de middag en vier kilo gerst voor de nacht.

De ene groep merries had zowel binnen als buiten constant toegang tot hooi. Zij ontvingen vijf kilo hooi ’s nachts in de stal en vijf kilo hooi buiten. De andere groep ontving tien kilo hooi wanneer zij binnen stonden. De totale hoeveelheid ruwvoer was voor beide groepen elke dag hetzelfde. De onderzoekers vonden een significant verschil tussen de twee behandelingsgroepen. De merries die hooi gedurende de dag kregen, hadden minder hengstigheidsafwijkingen en een hogere vruchtbaarheid. De onderzoekers concludeerden dat tijdgerelateerde voedingspatronen een belangrijke en onderschatte factor in de fokkerij is.

Bron: Horses.nl

Lees meer:
Vruchtbaarheid
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina