Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Eiwit in voorjaarsgras: wanneer beweiden?


27-02-2014


Als de temperaturen stijgen dan begint het gras weer te groeien. Straks kunnen de paarden weer lekker op de weide. Maar beweiden in het voorjaar is niet zonder gevaar, omdat voorjaarsgras veel energie en eiwit bevat. Daarnaast is het paard niet gewend om na een maandenlang dieet van hooi en kuilgras weer grote hoeveelheden vers gras te eten. Wanneer kun je de paarden het beste toegang geven tot het voorjaarsgras? En hoe moet je dit opbouwen?

Over het algemeen is de voedingswaarde van gras in het voorjaar het hoogste. Het jonge gras bevat weinig structuur en heeft een hoge verteerbaarheid. Oud gras heeft een veel langere energie- en eiwitgehalte en verteerbaarheid in vergelijking met jong weidegras. Voorjaarsgras kan veel energie bevatten, dit verklaart ook waardoor jonge paarden zeer snel groeien op een volle weide en ook paarden met een slechte conditie komen snel aan als zij in de weide worden gezet. Om problemen te voorkomen door het voedingsrijke voorjaarsgras dient de overgang van stal naar weide zeer geleidelijk te gebeuren.

De voedingswaarde van het gras neemt af naar gelang het gras ouder wordt. In de groeifase van ongeveer 2 – 4 weken tot 12 weken (zaadvorming) kan het gras 1/3 tot de helft van de verteerbare energie en eiwit verliezen. De concentratie van sommige mineralen vermindert ook. Er is weinig verandering in de hoeveelheid calcium, zink en natrium, maar kalium, fosfor, magnesium, mangaan, ijzer kunnen ca. 50% dalen. Fosfor en koper niveaus nemen af van de lente naar de zomer, maar verhogen weer bij hergroei in de herfst.

Gras bevat voor paarden de optimale voedingsstoffen wanneer het weiland net voor de bloeifase zit. Je kunt deze fase herkennen wanneer de heldere smaragdgroene kleur van onrijp gras geleidelijk rijker en donkerder groen wordt. Als het weiland geel en bruin begint te kleuren dan is de grasplant overrijp en is er sprake van zaadvorming, dan wordt de voedingswaarde en smaak aanzienlijk minder. De beste oplossing voor een overrijp grasland is om de planten te maaien en daarmee zaden te verspreiden, waardoor nieuwe groei wordt gestimuleerd.

Als u geen beschikking heeft over een grote weide, dan verdient het voorkomen van overbegrazing extra aandacht. Een eenvoudige maatregel is het voorkomen van beweiding tijdens natte perioden in het vroege voorjaar. De beschadiging van de grasmat is moeilijk te herstellen. Vervolgens als de weide droog is en de paarden kunnen grazen, houd dan de groei van het gras in de gaten. Laat de paarden het gras niet korter afgrazen dan twee centimeter hoogte, omdat hergroei anders lastiger wordt.

Lees meer:
Grasrantsoen
Beheer van de paardenweide

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina