Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooi stomen, alternatief voor hooi weken


27-01-2014


Hooi weken in water is een gangbare methode om stof- en suikergehalten te verminderen voor paarden met ademhalings- of metabolische aandoeningen. Maar hooi weken gaan ten koste gaan van essentiële voedingsstoffen, zoals fosfor en magnesium en is daarnaast heel arbeidsintensief. In de afgelopen jaren heeft hooi stomen steeds meer populariteit gekregen als alternatief voor het weken van hooi, maar wat is het verschil?

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota hebben onlangs het effect van hooi weken onderzocht.

De effecten van hooi stomen zijn onderzocht op vier factoren:
-    Voedingswaarde: zoals droge stof, ruw eiwit, suiker, zetmeel, calcium, fosfor etc.
-    Schimmel concentraties
-    Stofdeeltjes
-    Vrijwillige opname (per kg droge stof)

Twee producenten hebben hooi geoogst op twee percelen met luzerne en gras (kropaar) met verschillende vochtgehalten. De onderzoekers hebben willekeurig 40 balen geselecteerd van elke partij en van 26 balen is een monster genomen om te analyseren. Vervolgens heeft het team de balen ingedeeld in een lage schimmel (LS) en medium schimmel (MS) concentratie. Uit deze partij zijn 10 LS en 10 MS balen gestoomd gedurende 90 minuten. Monsters van de gestoomde balen werden ook geanalyseerd.

Tenslotte werden zes volwassen paarden gevoerd met gestoomd en niet gestoomd LS en MS hooi, gedurende 10 dagen. Hierbij werd de hooi opname gemeten.

De onderzoekers concludeerde dat bij gestoomd hooi:
-    Het droge stof gehalte verlaagd voor LS en MS hooi, respectievelijk 14 en 11%
-    12% minder suiker en zetmeel in MS hooi, maar geen effect in LS hooi
-    Geen invloed op voedingswaarde
-    99% minder schimmels in LS hooi en 91% minder schimmel in MS hooi
-    Minder stofdeeltjes in MS hooi (55%), maar geen invloed op LS hooi

Daarnaast bleek dat het stomen van hooi geen effect had op de opname van MS hooi, maar resulteerde in een hogere opname van LS hooi. Dit zou mogelijk verklaart kunnen worden doordat het stomen van hooi de schimmel doodt, maar hem niet verwijdert. Schimmel heeft een onaangename smaak, wellicht heeft de aanwezigheid, hetzij dood of levend, een effect op de opname.

Het voordeel van hooi stomen lijkt dat paarden meer hooi opnemen van goede kwaliteit hooi dat gestoomd is. Voor het verlagen van suiker en zetmeel gehalten heeft het weken van hooi een groter effect(Longland A., 2011).

De studie " Effect of hay steaming on forage nutritive values and dry matter intake by horses" werd december 2013 gepubliceerd in Journal of Animal Science

Lees meer:
Suiker uit hooi weken
Hooi weken: stofconcentratie verlagen met 60%
Hooi stomen: beter voor behoud van mineralen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina