Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vijf tips om uw paard te laten aankomen


05-01-2014


Heeft u moeite om uw paard op gewicht te houden, maar is het paard verder gezond? Weet je zeker dat het gebit in orde is en het paard geen last heeft van spijsverteringsproblemen of wormen dan kan een aangepast rantsoen de conditie verhogen. Het doel is om de hoeveelheid energie in het rantsoen te verhogen.

Als een paard moet aankomen is geduld gewenst. Het kan namelijk 60 dagen of meer duren voor dat verandering zichtbaar is. Zoals altijd, voer de veranderingen in het rantsoen langzaam door om spijsverteringsproblemen te voorkomen.  

Tips om gezond aan te komen

 1. Meten is weten  
  Weeg al het voer, inclusief plakken hooi. Paarden moeten minimaal 1 – 1,5 kg ruwvoer (gras, hooi of vezelbronnen) per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Bekijk daarnaast de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer volgens de verpakking voor uw paard en stem uw rantsoen hierop af.
 2. Meer ruwvoer
  Kijk kritisch naar de ruwvoerbronnen van uw paard. Kunt u het paard langer op de weide zetten of een weide waar meer gras staat? Of kunt u een betere kwaliteit hooi aankopen of alternatieve bron van vezels, zoals bietenpulp of luzerne?
 3. Extra calorieën
  Koolhydraten uit granen, zoals mais en haver kunnen de hoeveelheid energie in het rantsoen verhogen. Pas op: teveel koolhydraten kunnen onbalans in het rantsoen geven en een verstoring in de darmflora. Vet bronnen, zoals rijstzemelen , lijnzaad- en plantaardige olie zijn goede manieren om calorieën te verhogen, zonder de hoeveelheid voer drastisch te verhogen.
 4. Minder inspanning
  Hoewel het soms niet wenselijk of onpraktisch zal zijn, is een optie om het calorieverbruik te verminderen door minder van het paard te vragen. Dit kan door vermindering van het aantal ritten per week of de tijdsduur van de ritten verlagen.
 5. Houd uw paard warm
  Bij lagere temperaturen verbrand een paard extra calorieën om zich warm te houden. Doe een paard wat moeilijk op gewicht gehouden kan worden een deken om, zodat niet teveel onnodige calorieën worden verband.

 

Blijft uw paard te mager? Raadpleeg dan een dierenarts of voedingsdeskundige om zeker te zijn dat uw paard het juiste dieet krijgt.

Lees meer:
Oorzaken gewichtsverlies
Magere paarden
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina