Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Eerst hooi, daarna krachtvoer voor kribbebijters


28-08-2013


Wat kun je ’s morgens het beste eerst voeren , het graan of het hooi ? De meeste paardenhouders zouden graag het opgewonden paard eerst van een emmertje krachtvoer voorzien, gevolgd door hooi, waar het paard urenlang op kan kauwen. Volgens recent onderzoek, kun je een kribbebijter het beste andersom voeren.

Kribbebijten en/of luchtzuigen is een stressreactie, waarbij endorfine (kalmerende hormonen) worden aangemaakt. Dit helpt de paarden om te gaan met stress. 

Het voeren van hooi voor granen lijkt de intensiteit van kribbebijten te verminderen. Dit heeft Louise Nicholls , MSc kandidaat gespecialiseerd in kribbebijten bij het paarden wetenschapsprogramma in Warwirckshire College in Engeland onderzocht.

In de studie, zijn 7 kribbebijters onderzocht, gevoerd met twee verschillende voerschema’s:
1. Krachtvoer 15 minuten voor het hooi
2. Hooi 15 minuten voor het krachtvoer

In het eerste uur na de voerbeurt, hadden de paarden kortere kribbebijtsessies, toen zij eerst hooi kregen. Het aantal kribbebijtsessies werd ook minder, maar was niet wetenschappelijk significant.

In het onderzoek bleken de paarden nog wel te kribbebijten als zij eerst hooi en daarna krachtvoer kregen, maar de duur werd verminderd. Dit is waarschijnlijk gerelateerd aan minder maagpijn en angst , als het hooi de maag gevuld houdt, terwijl het paard wacht op het krachtvoer. De suikers en zetmeel uit krachtvoer veroorzaken meer maagpijn dan ruwvoer, zoals hooi. Kribbebijten wordt erger, naarmate de pijn in de maag toeneemt.
Toen de paarden eerst krachtvoer kregen, duurde het langer voordat de paarden dit hadden opgegeten. Dit kan suggereren dat de opname van krachtvoer op een lege maag, pijnlijker is dan opname na het eten van hooi.

De plaats van de voerbak, leek ook een verschil te maken. Als de voerbak dichter bij het hooi stond, dan werd de frequentie en duur van het kribbebijten verminderd. Wellicht omdat het paard de voorkeur gaf om op het hooi te kauwen in plaats van een hard oppervlak.

Het is waarschijnlijk niet mogelijk om een kribbebijter volledig te stoppen, maar bovenstaande maatregelen kunnen helpen om het welzijn van een kribbebijter te verbeteren.

Lees meer:
Luchtzuigen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina