Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onderzoeken over spiermassa


04-08-2013


Iedereen wil graag een mooi gespierd paard, maar er wordt zelden stil gestaan bij de factoren die een rol spelen bij het opbouwen of verliezen van spiermassa. Op het Alltech Symposium 2013, gehouden 19-22 mei in Lexington, Kentucky heeft Kristine Urschel, PhD, een assistent-professor van paarden wetenschappen aan de Universiteit van Kentucky, een lezing gegeven over spiermetabolisme, het behouden van spiermassa en onderzoeken omtrent dit onderwerp.

40% tot 55% van het volwassen lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spieren. De spieren bestaan uit ongeveer 70% water, 20% eiwit, en 10% vet. Drie belangrijke factoren bij eiwitsynthese(opbouw van eiwit) zijn: insuline, aminozuren en lichaamsbeweging. Diverse factoren kunnen positief of negatief van invloed zijn op spiermassa: leeftijd, medicijnen, lichamelijke activiteit, voeding, ziekte en hormonen.

Er is slechts beperkt onderzoek gedaan naar de eiwitsynthese bij paarden.

Spiermassa en aminozuur- en insulineconcentraties
Uit een onderzoek van Kristine Urschel met collega's aan de Virginia Middelburg Agricultural Research and Extension Center Tech bleek dat de eiwitsynthese verhoogt na een voerbeurt. Mogelijk veroorzaakt door verhoogde aminozuur- en insuline concentratie na de voerbeurt.  

Ander onderzoek heeft aangetoond dat een verhoogd insulinegehalte kan leiden tot hogere eiwitsynthese.

Spiermassa en leeftijd
Daarnaast zijn de effecten van leeftijd op eiwitsynthese bij paarden gemeten.  Uit deze studie bleek dat eiwit synthese na de maaltijd hoger was bij jaarlingen dan bij twee jarige paarden. Dit geeft aan dat eiwitsynthese gevoeliger is bij jongere, groeiende paarden en met de jaren afneemt.  Oudere paarden bleken een minder actieve eiwitsynthese te hebben.

Spiermassa en insulineresistentie
In recent onderzoek is geconcludeerd dat insulineresistentie waarschijnlijk afbreuk doet aan de eiwitsynthese. Paarden met insulineresistentie hebben waarschijnlijk een minder goed vermogen om spiermassa te maken en onderhouden.  

Spiermassa en training
Recentelijk zijn ook de effecten van lichaamsbeweging op de eiwitsynthese onderzocht. Training verhoogt de eiwitsynthese en geeft variabele resultaten op eiwitafbraak.  

In een andere studie is het versterkende effect van lichaamsbeweging en voeding onderzocht. Het verstrekken van aminozuren en glucose na de training zou een positief effect hebben op de eiwitsynthese en –afbraak, waardoor waarschijnlijk zal leiden tot een verhoging van de spiermassa. De aanvulling van aminozuren en koolhydraten bij sportpaarden kan daarom een positief effect hebben voor spieropbouw.

Lees meer:
In 3 stappen naar een gespierd paard

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina