Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

10 Zomertips: waterbehoefte tot wel 50 liter per dag


22-07-2019


Warmte in de zomer kan grote schade aanrichten aan de gezondheid van uw paard, bijvoorbeeld door uitdroging. Ernstige hittestress kan leiden tot diarree en zelfs koliek. Houd in de zomer rekening met insecten en warmte. Een paard heeft een hoge warmteproductie en het paardenlichaam is minder goed in staat om af te koelen. VoerVergelijk geeft 10 zomertips:

1. Tijdstip weidegang
Geef een paard weidegang tijdens de koelere uren. ‘s nacht beweiden is ideaal, maar als dit niet mogelijk is dan is het beweiden zo vroeg mogelijk op de dag een aanrader. Weidegang is wel erg goed tijdens warme dagen, omdat gras veel water (ca. 85%) bevat.

2. Schaduw in de weide
Als een paard de hele dag in de weide staat, bescherm hem tegen de zon. Een schuilstal of bomen kunnen veel schaduw en dus verkoeling bieden.

3. Water
Zorg ervoor dat uw paard altijd de beschikking heeft over vers water. Bij flinke inspanning of hoge temperaturen kan de waterbehoefte oplopen tot 50 liter per dag. Als water te lang in de zon staat dan warmt het op en zal ongezond worden. Als een paard onvoldoende drinkt, biedt hem dan een zoutblok aan om de wateropname te bevorderen. Geef wellicht waterrijke voedermiddelen, zoals bietenpulp of slobber. Hiermee krijgen paarden automatisch meer water binnen. Voer tijdens de hitte geen extra krachtvoer, omdat de vertering voor extra warmte zorgt. Lees meer over water in de weide

4. Elektrolyten
Als een paard veel zweet dan heeft een paard behoefte aan aanvulling met elektrolyten. Elektrolyten dienen altijd in combinatie met water gegeven te worden, anders kan het schadelijk zijn. Lees meer over verliezen tijdens zweten

5. Minder zware arbeid
Bij extreme hitte is het beter om de intensiteit van de arbeid te verminderen en eventueel op te splitsen in enkele korte sessies. Dit is vooral belangrijk wanneer de luchtvochtigheid hoog is en bijdraagt aan de slechte kwaliteit van de lucht die hij ademt.

6. Vasthouden aan voerschema
Om je paard zo rustig mogelijk te houden kun je het beste zo dicht mogelijk bij het normale schema blijven. Teveel veranderen in één keer kan koliek tot gevolg hebben.

7. Bescherm tegen de zon
Licht gekleurde of witte paarden kunnen last krijgen van zonnebrand. Zelfs paarden met witte sokken, roze neus, of kale plekken kunnen gevoelig zijn voor zonnebrand. Bescherm je paard door middel van een deken met UV bescherming of eventueel met zonnebrand.

8. Korte vacht
(Oudere) paarden met lange haren dienen geschoren te worden. Voornamelijk paarden met de ziekte van Cushing kunnen een dikke vacht houden in de zomer. Een dikke vacht houd warmte vast tijdens de zomer waardoor het paard moeilijk kan afkoelen.

9. Bescherm tegen insecten
In de zomer zijn veel insecten actief in de weide. Vliegendekens, - maskers en – sprays kunnen uitkomst bieden.

10. Koelen met lauw water
Paarden worden na de arbeid vaak gekoeld met ijskoud water. Echter door het afspoelen met ijskoud water zal het lichaam juist harder gaan werken om op te warmen. Koelen met lauw water is daarom effectiever.

Lees meer:
Water voor paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina