Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Extra bewijs voor gevaar van esdoorn


23-06-2013


Giftige stoffen uit de zaden van de gewone Esdoorn (Acer pseudoplatanus) zijn de waarschijnlijke oorzaak van Atypische Myopathie (AM) in Europa. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Luik, waarvan de resultaten deze maand zijn gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal.

Atypische Myopathie is een zeer dodelijke spierziekte waarbij slechts 10% van de paarden overleeft. In de afgelopen tien jaar hebben ongeveer twintig Europese landen de ziekte gemeld. Incidenten worden meestal in de herfst gemeld.

In Engeland wordt voor de Acer pseudoplatanus, de gemeenschappelijke naam plataan gebruikt, maar in Nederland is de boom beter bekend als de gewone esdoorn. Dit nieuwe onderzoek sluit aan op eerder onderzoek van een Amerikaanse studie in Minnesota, waarin werd gevonden dat hypoglycin A de boosdoener van Atypische Myopathie blijkt te zijn. In dat onderzoek werd uitsluitend bij de Acer Negundo aangetoond dat deze hypoglycin A bevat, maar toen werd niet uitgesloten dat de zaden van andere esdoornsoorten, die wel in Europa voorkomen, ook hypoglycin A zouden kunnen bevatten.

Dit nieuwe Europese onderzoek werd uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van Dominique Votion, DVM, PhD, van de Universiteit van Luik in België. In het onderzoek zijn 17 paarden uit België, Duitsland, en Nederland onderzocht, die lijden aan AM. De onderzoekers vonden hoge concentraties hypoglycin A in het serum van alle paarden. De weiden van 12 van de paarden werden bezocht door ervaren botanici. In alle bezochte weilanden was de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) aanwezig.

Het praktische advies aan paardenhouders is paarden niet te houden in weilanden waar de gewone esdoorn groeit. Voorkom dat de paarden esdoornzaden kunnen eten. Het bijvoeren van hooi in de weide kan helpen om te voorkomen dat de paarden de zaden zullen eten.

Lees meer:
Atypische Myopathie
Nieuws 19-11-2012: Pas op voor de esdoorn

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina