Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Koude voorjaar leidt tot magere paarden


02-06-2013


Het voorjaar in Nederland heeft heel lang op zich laten wachten. Door de lage temperaturen van de afgelopen maanden is de grasgroei moeilijk op gang gekomen. Gras groeit vanaf een temperatuur van minimaal 6 graden. Het lage grasaanbod in de weide zal gecompenseerd moeten worden met ruwvoer. Hoe langer ruwvoer opgeslagen wordt, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Het beperkte grasaanbod en vermindering van de ruwvoerkwaliteit kan vermagering veroorzaken. De afgelopen tijd heeft VoerVergelijk dan ook meerdere vragen ontvangen over magere paarden.

Een mager paard is geen mooi gezicht. Ribben die duidelijk zichtbaar zijn en heupbeenderen die uitsteken geven de indruk van een slechte gezondheid. Paarden die te mager zijn, zullen ook meer kwetsbaar zijn. De weerstand is minder en ze hebben geen reserves. Een goede conditie is erg belangrijk voor de gezondheid van een paard.

Wat is het juiste gewicht voor jouw paard? Paardenhouders zijn geneigd om paarden liever iets te dik te zien, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit een gezond gewicht is voor je paard. Controleer het gewicht van je paard door middel van een conditiescore.

Als een paard te mager is in het voorjaar of de zomer, dan is het belangrijk om eens naar de weide te kijken. Heeft uw paard toegang tot hoogwaardig gras? Een weide kan er groen uitzien, maar toch kan de weide minder voedingsstoffen bevatten dan je zou denken. De voedingswaarde van het gras is afhankelijk van de samenstelling van de planten die er groeien, de tijd van het jaar en de beschikbare oppervlakte. Veel weiden zijn hoofdzakelijk bedekt met niet-eetbare onkuiden in plaats van voedzame grassen. Vaak worden paardenweiden te intensief begraasd, waardoor het gras te kort wordt afgegraasd en de plant niet kan herstellen. Als een paard te mager blijft met voldoende weidegang dan is de weide waarschijnlijk niet in staat om voldoende voedingsstoffen te leveren. Lees meer over het beheer van de paardenweide

Indien de weide onvoldoende voedingsstoffen kan leveren, dan is een aanvulling op het rantsoen noodzakelijk. Goede kwaliteit - maar niet per se eiwitrijk- hooi is de beste aanvulling. Als het paard dikkeer moet worden dan kan onbeperkt ruwvoer aangevuld worden. Indien dit niet direct werkt dient gezocht te worden naar een hogere kwaliteit ruwvoer.

Lees meer over magere paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina