Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Spijsvertering en voedingsgerelateerde maagdarmproblemen


04-05-2013


door ir. Olga Dansen

Op het EEHNC 6th edition zijn de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de fysiologische aspecten van het maagdarmkanaal en de voedingsgerelateerde problemen. Het maagdarmkanaal van een paard heeft een aantal bijzondere fysiologische aspecten in vergelijking tot andere zoogdieren. Deze aspecten zijn van belang voor een optimaal voermanagement. Daarnaast kunnen ze inzicht geven in de onderliggende mechanismes van gezondheidsproblemen.

Koliek
Verschillende wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat voeding een belangrijke factor is bij het veroorzaken van koliek bij paarden. Lees meer over de basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal.

Verstoring van de darmflora
De bacteriehuishouding is erg gevoelig voor veranderingen in de samenstelling van het rantsoen. Een constante samenstelling van het rantsoen, met veel ruwvoer (veel ruwe celstof) en weinig, maar goed verteerbaar zetmeel, kan voedingsgerelateerde problemen in de blinde en dikke darm voorkomen.

Verstopping van de dikke darm
Het aantal samentrekkingen van de blinde en dikke darm van paarden in een weiland en paarden op stal was geanalyseerd met het oog op het achterhalen van de oorzaak van een verstopping van de dikke darm. De beweeglijkheid van de darm was significant lager bij paarden op stal. Ondanks dat het onmogelijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende factoren (minder beweging, hooi/kuilgras plus krachtvoer in plaats van gras) op de oorzaak van de verstopping van de dikke darm, vermoeden de onderzoekers dat het rantsoen daadwerkelijk invloed heeft op het veroorzaken van de verstopping.

Zandkoliek
Uit recent onderzoek in Denemarken is gebleken dat de grondsoort, grasland kwaliteit en voermanagement mogelijke risicofactoren zijn voor zandkoliek. Landes et al. (2008) onderzocht of een supplement dat probiotica, prebiotica en psyllium (vlozaad) bevatte, het uitscheiden van zand met de mest zou kunnen verbeteren.  Er is een significante toename van zand in de mest gevonden bij paarden die het supplement hadden gekregen. Dit supplement zou dus nuttig kunnen zijn voor de behandeling of het voorkomen van zandkoliek.

Overig
Bovengenoemde voedingsgerelateerde maagdarmproblemen zijn de meest bekende problemen. Ontstekingen aan de dunne en dikke darm zijn ook voorbeelden van ziektes waarvan de oorzaak in verband wordt gebracht met voeding. Echter is de exacte oorzaak nog niet geheel duidelijk.

Grasziekte, waarbij de paarden sterven door verlamming van de spieren van het maagdarmkanaal, hoeft niet per definitie veroorzaakt te worden door gras. Er zijn namelijk verschillende gevallen bekend van paarden met grasziekte die geen toegang hadden tot gras. Een recente verandering in het rantsoen kan een mogelijke oorzaak zijn. Daarnaast is er steeds meer bewijs dat het type C neurotoxine van Clostridium botulinum (botulisme) een mogelijke oorzaak is van grasziekte.

Lees meer over de spijsvertering van een paard

Bron:
EEHNC 6th Edition
- Equine GI physiology – Some species specific  features (A. M. Merritt and Véronique Julliand,       University of Florida and AgroSup Dijon France)
- Overview of structural and specific feed-related gastrointestinal diseases (C.J. Proudman, University of Liverpool UK)
- Fecal sand clearance is enhanced with a product combining probiotics, prebiotics and psyllium in clinically normal horses (Landes et al. 2008)
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina