Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden


15-06-2012


Met een enorm aanbod aan granen en krachtvoeders voor paarden, wensen veel paardeneigenaren dat het voeren van paarden minder ingewikkeld zou zijn. Dat moment lijkt nu te zijn gekomen. Volgens recente studieresultaten zou het mogelijk zijn om een sportpaard te houden zonder krachtvoer, met uitsluitend ruwvoer.

Aanleiding en hypothese
Er is een grote behoefte aan een dieet dat de natuurlijke spijsvertertering en – eetgedrag van een paard ondersteund. De hypothese van recent onderzoek was:
Een vezelrijk dieet zou de aërobe energiestofwisseling te verbeteren

Materiaal & methode
De onderzoekers hebben gekeken hoe twee verschillende rantsoenen met een hoge energiewaarde de raceprestaties van 6 ruinen beïnvloed.
Rantsoen 1: Uitsluitend ruwvoer, voordroog kuilgras met een hoge energiewaarde, 2,2% van het lichaamsgewicht per dag.
Rantsoen 2: Ruwvoer/krachtvoer dieet, 50% voordroogkuilgras en 50% krachtvoer (sojameel, tarwezemelen en haver).
Beide rantsoenen werden op een gelijke energie- en eitwitgehalte geschat. Daarbij werd een vitamine/mineralen supplement gegeven om gegarandeerd aan de behoefte te voldoen.
Alle paarden kregen gedurende de studieperiode van 2 x 29 dagen de verschillende rantsoen toegediend, waardoor geen controlegroep benodigd was.
Tijdens elke studieperiode, kregen de paarden intervaltraining (vier intervallen van 600 meter) op negen verschillende dagen, met tenminste één rustdag daartussen. Op dag 25 van elke periode kregen de paarden een inspanningstest op een loopband. Lichaamsgewicht en conditie werden genoteerd en spier biopsieën en bloedmonsters werden verzameld vóór, tijdens en na de inspanningstest.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten diverse verschillende tussen de twee rantsoenen:
- De Vla4 liet een stijgende lijn zien bij de paarden op het ruwvoerdieet. Dit is een indicatie voor betere prestaties.
- De pH van het bloed was hoger tijdens de training op rantsoen 1, wat aangeeft dat dit dieet het verzurende effect van intensieve lichaamsbeweging zou tegen gaan.
- Spierglycogeen (belangrijke brandstof voor zware lichamelijke inspanning)-gehalte was hoger bij paarden op rantsoen 2.

Conclusie

Ruwvoerdieten met een hoge energiewaarde kunnen een interessant alternatief zijn voor de gebruikelijke rantsoenen van sportpaarden.

Aanbeveling
Er zal nader onderzoek gedaan moeten worden om te bepalen of de totale opslagcapaciteit van spierglycogeen verlaagd bij een rantsoen met uitsluitend ruwvoer, of dat alleen de snelheid van de synthese lager is.

Bekijk de studie "A forage-only diet alters the metabolic response of horses in training"

Lees meer:
Onderzoek: Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Column: De nieuwe trend: uitsluitend ruwvoer


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina