Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gezondheid van het maagdarmkanaal onderwerp EEHNC


10-03-2013


Op 1 en 2 maart 2013 is voor de 6e keer het ‘European Equine Health and Nutrition congress’ gehouden in Gent, België. Dit jaar was het onderwerp van het congres: Gezondheid van het maagdarmkanaal in relatie tot voeding. Verschillende bekende onderzoekers hebben tijdens dit congres de nieuwste inzichten (verkregen uit onderzoek) gepresenteerd.

Ook was er voor onderzoekers de mogelijkheid om hun resultaten te presenteren aan de hand van een poster. Marike Jacobs en Olga Dansen hebben beide het congres bijgewoond en hun eigen onderzoek over methaan productie bij pony’s gepresenteerd a.d.v. een poster. Deze posters eindigde op de 2e en 3e plaats. Het onderzoek van de winnende poster had gekeken naar het effect van vijf verschillende behandelingen van hooi op de microbiële concentratie in het hooi voor paarden (Taylor en Moore-Colyer, Groot-Brittannië) .

Lage hygiënische kwaliteit van hooi kan verschillende maagdarmproblemen, maar ook luchtwegproblemen bij paarden veroorzaken. Met het onderzoek wilde men vaststellen wat de meest effectieve manier van hooibehandeling is om de bacterie-, gist- en schimmelconcentratie van het hooi te verlagen. Een onbehandelde baal hooi diende als controle groep. De andere 4 balen werden behandeld met één van de volgende behandeling:

1. 10 minuten weken in vers kraanwater
2.  50 minuten stomen in de Haygain HG-600
3.  50 minuten stomen met behulp van een behangafstomer en een vuilnisbak
4.  50 minuten stomen met een waterkoker en warm water

Resultaten
De Haygain HG-600 verlaagde de gistconcentratie met 88% (significant verschillend met onbehandeld hooi en behandeling 1, 3 en 4). De gistconcentratie werd met 50% verlaagd wanneer de behangafstomer gebruikt werd en daalde 40% bij gebruik van de waterkoker.

De bacterieconcentratie werd niet verlaagd door te weken in kraanwater of te stomen met de waterkoker. De Haygain HG-600 verlaagde de bacterieconcentratie met 58% (significant verschillend met de controle groep en behandeling 1 en 4).

Uit dit onderzoek bleek dat de Haygain HG-600 het meest effectief was in het verlagen van de microbiële telling in vergelijking tot de andere behandeling. Met de Haygain kan dus hooi verkregen worden van goede hygiënische kwaliteit.

In de komende nieuwsbrieven van VoerVergelijk zal aandacht worden besteed aan verschillende onderwerpen van het congres:
1 april           Basisprincipes van voerstrategieën voor een gezond maagdarmkanaal
22 april         Fysiologie van het maagdarmkanaal en voedingsgerelateerde maagdarmproblemen
13 mei          Bewerken/conserveren van voer in relatie tot de gezondheid van het maagdarmkanaal

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina