Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Verband tussen insulineresistentie en ijzerniveau


09-03-2013


Insulineresistentie (IR) wordt steeds vaker erkend bij paarden. Hoewel verschillende factoren in verband zijn gebracht met IR, hebben onderzoekers nu een aanwijzing gevonden dat verhoogde ijzerniveaus een belangrijke risicofactor zou kunnen zijn.

Onderzoekers van de Michigan State University (MSU) hebben onlangs een studie uitgevoerd naar het verband tussen IR en ijzerstapeling bij neushoorns in gevangenschap. Maar het team gebruikte tijdens het onderzoek een groep paarden, omdat deze een vergelijkbaar spijsverteringkanaal hebben en neushoorns praktisch gezien niet de makkelijkste dieren zijn om mee te werken. Het onderzoek was erop gezicht om de associatie tussen hoge ijzerniveaus(ferritin) en IR te bepalen.

Materiaal & methode
Voor dit onderzoek werden 15 gezonde en 1 paard met IR gebruikt. Alle paarden kregen alleen ruwvoer, zonder krachtvoer en na 12 uur vasten werd de volgende voeding toegediend:
- Dextrose, een vorm van glucose, 0,25 g / kg lichaamsgewicht
- Gepelleteerd maïs, 1,5 g / kg lichaamsgewicht

De insulinewaarden in het bloed werden vlak voor en elke 30 minuten (tot 2 uur) na de behandeling geanalyseerd. Ook de ijzerconcentraties, variërend van 130 tot 882 ng/ml werden geëvalueerd. Hoofdonderzoeker en hoogleraar aan de afdeling MSU's van Animal Science, Brian Nielsen, MS, PhD, PAS, Dipl. ACAN, suggereert in eerder onderzoek dat normale ijzerwaarden bij een volwassen paard 180 – 210 ng/nl zijn .

Resultaten
- Ijzerniveaus waren positief gecorreleerd met de piek van insuline
- De meest significante correlatie werd gevonden tussen ijzeropslag en insulinepiek na de toediening van dextrose
- Merries vertoonden een sterkere correlatie tussen ijzeropslag en insulinepieken dan hengsten
- Het paard met IR had de hoogste ijzeropslag concentratie en insulinereactie

Conclusies
De onderzoekers adviseren als (een paard is) overgewicht heeft en niet voldoende beweging krijgt, dat het wellicht beter zou zijn om voeding met een laag ijzergehalte en misschien nog belangrijker niet zoveel voer van hoge kwaliteit te geven.

Aanbevelingen
Er is meer onderzoek nodig om meer specifieke uitspraken te doen over het probleem van IR en de maatregels in relatie tot ijzergehalten.

De studie, "A potential link between insulin resistance and iron overload disorder in browsing rhinoceroses investigated through the use of an equine model," werd gepubliceerd in Journal of Zoo and Wildlife Geneeskunde in 2012.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina