Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Waarop letten bij selectie van paardenvoer?


17-02-2013


De verpakking van paardenvoer geeft veel informatie. Meestal staat er informatie gedrukt op de verpakking of is een extra etiket bijgevoegd. De verpakking geeft informatie over de juiste voeding voor het individuele paard.  Er staan vier belangrijke onderdelen op het etiket wat informatie geeft over het gebruik en de keuze van het juiste voer.

Een verpakking bevat o.a. de volgende informatie:
- Gebruik
- Gebruiksaanwijzing
- Analyse
- Lijst van ingrediënten

Gebruik
Op de verpakking wordt altijd vermeld voor welke paarden het voer bestemd is. Bijvoorbeeld voor fokmerries, opgroeiende paarden, sportpaarden, of volwassen paarden. Ieder paard heeft zijn eigen voedingsbehoefte, die afhankelijk is van de prestaties die het paard moet leveren. Het kiezen van de juiste voeding zorgt ervoor dat de behoefte van het paard wordt gedekt. Let op dat alleen voeders worden gegeven die speciaal voor paarden zijn ontworpen. In veevoer kunnen toevoegingen voorkomen dit voor paarden gevaarlijk zijn.

Gebruiksaanwijzing
Aanwijzingen voor het gebruik dienen zorgvuldig gevolgd te worden. Hierin wordt weergegeven welke hoeveelheid voer per dag gegeven moet worden, gebaseerd op het gewicht van het paard. Hierin wordt ook weergegeven hoe het gevoerd moet worden. Bijvoorbeeld naast ruwvoer of weken voor het voeren. Geef bij voorkeur niet meer dan 1 – 2 kg per maaltijd. Als het paard veel krachtvoer nodig heeft, verdeel dit dan over meerdere kleinere maaltijden per dag.

Analyse
De gegarandeerde analyse levert het specifieke gehalte van bepaalde voedingsstoffen in het voer. Ruw eiwit, ruw vet en ruwe vezels worden vaak vermeld als een percentage. Bepaalde mineralen zoals calcium en fosfor worden ook als percentages vermeld. Soms wordt ook de hoeveelheid suiker, zetmeel en specifieke aminozuren vermeld. Als je niet weet wat de behoefte van jouw paard is voor de verschillende voedingsstoffen kun je dit vinden in de kennisbank van VoerVergelijk of raadpleeg een dierenarts of voedingdeskundige.  Zodat je precies weet wat je paard nodig heeft en of het voer dit voldoende bevat. Vergeet hierbij niet dat het ruwvoer (gras, hooi en kuilgras) ook veel voedingsstoffen levert.

Ingrediënten
De lijst van ingrediënten is een overzicht van alle granen, bronnen van vezels, bijproducten, en vitamine- en mineralensupplementen die aan het voer zijn toegevoegd. Granen en graanproducten worden eerst vermeld, gevolgd door vitamine- en mineralen bronnen. Ingrediënten worden weergegeven in afnemende volgorde van het percentage in het rantsoen. Soms worden specifieke ingrediënten vermeld (zoals gepofte maïs), terwijl andere uitsluitend de hoofdgroep (maïs) zullen vermelden.

Op basis van de analyse, ingrediënten, de prijs en het gebruik kun je een goede keuze maken voor het juiste voer.  Kies het voer wat het meest geschikt is voor uw type paard. De informatie over prijzen, analyse en samenstellingen staan ook vermeld in de database van VoerVergelijk.nl, zodat je thuis op je gemak kunt bekijken welk voer het beste is voor jouw paard.

Lees meer:
Hoe lees ik een etiket?
Basistips voor goed voeren
Voerkosten besparen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina