Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Help je oude paard de winter door


23-01-2013


Geschreven voor DeHoefslag.nl door ir. Marike Jacobs

Oude paarden hebben het in de winter extra moeilijk. Vaak is hun gebit niet meer wat het moet zijn, waardoor ze minder ruwvoer kunnen eten. Het op peil houden van de lichaamstemperatuur wordt dan moeilijk, zeker wanneer de temperatuur onder nul zakt. Door een slecht gebit en een minder efficiënte spijsvertering kan een ouder paard snel vermageren en veel oude paarden overlijden uiteindelijk simpelweg een hongerdood.

1. Gebruik een seniorenvoer
Tegenwoordig zijn er diverse seniorenvoeders verkrijgbaar die zowel  het kracht- als het ruwvoer kunnen vervangen. Oudere paarden kunnen het ruwvoer niet altijd meer goed opnemen, waardoor vezels op een alternatieve manier aangeboden moeten worden. Vaak bevatten dergelijke producten een hoog aandeel bietenpulp, een waardevolle voedingsbron voor oude paarden.

2. Voer altijd onbeperkt ruwvoer bij
Om verveling te voorkomen en gebruik te kunnen maken van dat beetje ruwvoer wat je oude paard met zijn slechte gebit nog naar binnen kan werken, is het handig om altijd een hoogwaardig ruwvoer (hooi, kuilgras, eventueel aangevuld met luzerne) ter beschikking te stellen. Paarden die echt nog maar weinig kiezen over hebben, zullen hier wat op ‘sabbelen’. Gehakseld ruwvoer kan ook een goede oplossing zijn, zodat het maken van ballen van het ruwvoer wordt voorkomen. De kans op slokdarmverstopping is relatief klein wanneer er langzaam gegeten wordt en er voldoende speeksel wordt geproduceerd.

3. Wees voorzichtig met zetmeel
De spijsvertering van een oud paard werkt vaak minder goed dan voorheen. De kans dat zetmeel niet in de dunne darm wordt verteerd, is daardoor groter, wat diarree, koliek en ook hoefbevangenheid kan veroorzaken. Om het energiegehalte in het rantsoen wat te verhogen, helpt een goede scheut plantaardige olie.

De afbraak van vezels in de blinde en dikke darm is het belangrijkste mechanisme om voldoende warmte te produceren en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Staat je oude paard te rillen van de kou, gooi hem dan een extra deken op. Rillen is heel efficiënt voor het genereren van lichaamswarmte, maar het kost bergen energie en dat is in het geval van een oud paard vaak net teveel.

Lees meer over het voeren van oudere paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina