Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hoestend paard, kom in actie!


13-10-2012


Ieder paard geeft wel eens een kuchje, maar een gezond paard hoest zelden. Dus als een paard hoest, dan heeft dit een reden. De meest vookomende reden van een hoestend paard is een luchtweginfectie. Een luchtweginfectie veroorzaakt een verminderde longfunctie. Volgens onderzoek neemt ca. 30% van de maximale longcapaciteit af, wat leidt tot verminderde prestaties.

Bij hoestende paarden moet de hoeveelheid stof in hun omgeving worden geminimaliseerd. Dit kan door de stal goed schoon te houden en aanpassingen te doen in de stalbedekking en het ruwvoer.

Een stalbedekking van houtmot of vlas geeft veel minder stof dan bijvoorbeeld stro. Het weken van het hooi is een methode die veel wordt toegepast bij hoestende paarden. Het weken van hooi vermindert de hoeveelheid stof. Ook heeft hooi weken een aantal nadelen. Het is erg bewerkelijk, lastig bij vorst en recent onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid bacteriën in het hooi toeneemt.

Hooi stomen is een relatief nieuwe methode om de hoeveelheid stof in het hooi te verminderen. Er zijn speciale hooistomers verkrijgbaar, waar het hooi gedurende 45 - 60 minuten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de baaldichtheid, in gestoomd wordt. De vers gestoomde hooi is zeer heet, maar koelt snel af en kan onmiddelijk of binnen 24 uur worden gevoerd.

Lees meer:
Hooi stomen, beter dan hooi weken
Luchtwegproblemen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina