Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Nieuwe voermethode: All in one voeders


11-08-2012


Door de stijgende prijzen van hooi en voer zoekt iedereen manieren om goedkoper te voeren, zonder je paard tekort te doen. Recentelijk heeft onderzoeker Sarah Ralston op het American College of Veterinary Interal Medicine Forum in New Orleans, een presentatie gegeven over een relatief nieuwe manier van voeren met: All in one voeders.

All in one voeders zijn niet nieuw, maar nog niet alle paardeneigenaren zijn bekend met deze nieuwe manier van voeren. All in one voeders bestaan uit gehakseld gras/hooi gemengd met granen en vitaminen en mineralen. De voeders zijn geschikt voor alle soorten paarden met uiteenlopende behoeften, naast vrije toegang tot water en een zoutblok. Bij paarden die veel energie nodig hebben kunnen extra granen toegevoegd worden.

All in one voeders verschillen van koekjes of brokjes, waarin ruwvoer en granen zijn verwerkt. Ruwvoerbrokken dienen in beperkte hoeveelheden gevoerd te worden, omdat ze sneller gegeten worden dan de stimulering van de spijsvertering door vezels aanzienlijk lager is. De korte opnametijd verhoogd de kans op verveling en geeft een groter risico op maagzweren en koliek.

All in one voeders dienen als enige bron van voeding gegeven te worden en paard dienen tenminste 2% van hun lichaamsgewicht per dag te eten, verdeeld over 2 – 3 porties. Het is ook mogelijk om onbeperkte de beschikking te geven over het voer. Dit is vooral handig en effectief bij grote groepen paarden, maar kan bij volwassen paarden leiden tot gewichtstoename. Dit is ongewenst, vooral voor sobere paarden.

Een onderzoek naar all in one voeders bij jonge paarden heeft uitgewezen dat een rantsoen met All in one voeders (met of zonder toevoeging van granen) een hogere voerefficiëntie geeft in vergelijking met een traditioneel hooi/krachtvoer dieet.

Voordelen t.o.v. traditioneel hooi/krachtvoer rantsoen

  • Constante kwaliteit  
  • Handige verpakking, zakken verkrijgbaar in 20 tot 22 kg zakken
  • Minder voerverspilling, indien het product in een bak of emmer gegeven wordt
  • Pieken en dalen in glucose/insulinewaarden worden geminimaliseerd in vergelijking met traditionele hooi/krachtvoer rantsoenen
  • Hoger rendement door betere opname van voedingstoffen in het bloed
  • Minder verveling, zoals kribbebijten, koliek en diaree
  • Minder kans op maagzweren en koliek, als het paard constant kan eten


Nadelen t.o.v. traditioneel hooi/krachtvoer rantsoen

  • Kans op overgewicht, vooral bij sobere paarden
  • Doordat het ruwvoer gehakseld is, is het aantal kauwbewegingen lager dan bij grofstengelig, lang ruwvoer


Kosten
Gemiddeld zijn de kosten voor All in one voeders per dag iets hoger dan een traditioneel rantsoen, echter zijn er ook veel factoren die juist een besparing opleveren. Minder voerverspilling, minder tijd nodig om te voeren en de eenvoudige opslag in vergelijk met hooibalen kunnen ruimschoots opwegen tegen de iets hogere kosten per dag.

Conclusie
Iedere situatie is anders, maar voor diverse paardeneigenaren zou het voeren van All in one voeders een voordeel kunnen opleveren. Het kost tijd voor eigenaren om te wennen aan het idee van het voeden van slechts één product, zonder hooi, maar het kan een zeer handige en eenvoudige manier van voeren betekenen.

Bekijk voorbeelden van All in one voeders

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina