Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Let op opname van houtmot bij paarden met streng dieet


22-07-2012


Overgewicht bij paarden is een veelvoorkomend probleem, waardoor vaak gezocht wordt naar aangepaste rantsoenen ter ondersteuning van gewichtsverlies. Bij een aangepast rantsoen worden meestal minder calorieën gegeven. Onderzoek heeft aangetoond dat rekening gehouden moet worden met alle vormen van voedsel die een paard kan opnemen, inclusief de bedekking van de stalbodem.

Houtkrullen, ook wel houtmot wordt veel gebruikt als stalstrooisel, omdat men ervan uitgaat dat dit niet wordt gegeten. Recent onderzoek aan de Universiteit van Liverpool School of Verterinary Science in samenwerking met wetenschappers van Waltham in de UK, heeft aangetoond dat paarden met een streng dieet kunnen overgaan tot het eten van stalstrooisel.

Dit was een conclusie die aan het licht kwam bij een grotere studie over het beperken van voedingswaarde in het dieet van een paard met overgewicht.

Materiaal & methode
Gedurende 16 weken werden 12 volwassen, gezonde paarden en pony’s bestudeerd met een te hoge body condition score. De paarden werden afzonderlijk van elkaar gehouden, in een stal met houtkrullen. Daarnaast kregen ze 30 minuten per dag uitloop met een anti-graasmasker.

Resultaten
De onderzoekspaarden kregen slechts 1,25% van hun lichaamsgewicht aan voeding per dag, maar bij het meten van de verteerbaarheid van het rantsoen werd duidelijk dat bijna de helft meer voeding werd uitgescheiden dan daadwerkelijk werd gevoerd.

Conclusie
De enige logische verklaring hiervoor was dat de paarden alternatieve voeding opnemen. Een paard is normaal gesproken ca. 40 – 60% van de dag bezig met natuurlijk eetgedrag. Zodra de hoeveelheid en tijd van voedselopname wordt verminderd, dan gaat  het paard op zoek naar alternatieve bronnen van voeding, zoals bijv. houtkrullen. Hoewel de paarden tijdens het onderzoek gezond bleven kan de opname van houtkrullen voor problemen zorgen.

Aanbevelingen
Het advies is om paarden op dieet zorgvuldig te observeren en indien de opname van houtkrullen wordt waargenomen als maagvulling dan zouden rubber matten een overweging kunnen zijn.

De studie, "Voluntary ingestion of wood shavings by obeses horses under dietary restrictions" werd gepubliceerd in het British Journal of Nutrition in oktober 2011.  

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina