Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Microflora in darmen reden van overgewicht?


16-07-2012


Het is bekend dat een gezonde darmflora zorgt voor het goed functioneren van het maagdarmkanaal. Echter momenteel denken onderzoekers dat de microflora in de blinde- en dikke darm bijdraagt aan overgewicht. Tijdens het Alltech Symposium 2012 in Lexington, Kentucky verwees Lucy Waldron, PhD, president en oprichter van LWT Animal Nutrition in Feilding, New Zealand, naar diverse onderzoeken waar dit thema aan bod zou komen. Echter, is nader onderzoek nodig om praktische oplossingen te kunnen ontwikkelen.

Overgewicht een toenemend probleem
Veel paarden leiden aan overgewicht, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals hoefbevangenheid, ontwikkelingsstoornissen,, insulineresistentie en koliek. Terwijl een aangepast rantsoen in combinatie met extra lichaamsbeweging bij de meeste paarden effectief is, reageren helaas niet alle dikke paarden op dezelfde manier.

Aangezien het ene paard veel meer aanleg heeft om dik te worden, dan het andere paard en deze verschillende paarden vaak wel gezamenlijk gehouden worden is er gekeken naar andere oorzaken van overgewicht.

Microflora
Onderzoek bij andere diersoorten heeft ervoor gezorgd dat er een vermoeden ontstond dat de samenstelling van de mircoflora in de darmen wellicht een verklaring kan geven voor overgewicht. Met name onderzoek bij muizen, kippen en huisdieren heeft aangetoond dat de samenstelling van de microflora van dieren met overgewicht is heel anders dan dat van dieren met een normaal gewicht.

Uit een studie bij paarden bleek dat een bacterie (Fibrobacter succinogenes) meer voorkomt in de darmen van sobere rassen in vergelijking met volbloed paarden.

Een ander onderzoek waarin paarden een prebiotica toegediend kregen liet zien dat de microflora minder wijzigt bij een verandering in het rantsoen in vergelijk met de controlegroep, wat aangeeft dat er minder snel spijsverteringsproblemen zouden optreden.

Hoe zou dit toegepast kunnen worden?
Momenteel zijn onderzoekers bezig om te bepalen wat een ‘perfecte’ samenstelling van microflora zou zijn om paarden op het ideale gewicht te houden. Een aanvulling van gist of een pre- of probiotica kan helpen om de microflora te reguleren, maar er is meer onderzoek nodig is om het werkingsmechanisme van deze supplementen vast te stellen.

Uitgebreid gecontroleerd onderzoek is nodig om de samenstelling van de microflora van dikke -, dunne - en normale paarden vast te stellen bij diverse rantsoenen. Zodra deze samenstelling bekend is kunnen voerstrategieën en aanvullingen hierop aangepast worden, zodat iedere samenstelling van microflora tot het profiel van paarden met een normaal gewicht gewijzigd zouden kunnen worden.

Lees meer:
Dikke paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina