Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vijf tips voor sobere rassen


18-05-2015


Sobere rassen zijn paarden die gemakkelijk hun gewicht behouden en daarnaast gevoelig zijn voor overgewicht, hoefbevangenheid en metabolische problemen. Het voeren van sobere rassen is niet altijd eenvoudig. Lees hieronder vijf tips voor het voeren van sobere rassen.

1. Conditiescore
Eigenaren van sobere rassen moeten regelmatig een conditiescore doen om een gezond gewicht te behouden. Als je de bevindingen registreert kun je de voortgang gemakkelijk in de gaten houden.

2. Behoefte en ruwvoer
Paarden hebben zes essentiële voedingsstoffen nodig in het rantsoen, namelijk: water, koolhydraten, eiwit, vitaminen en mineralen. Uitsluitend ruwvoer (gras en/of hooi) kan de behoefte van de meeste sobere paarden dekken die geen zware arbeid hoeven te verrichten. Ruwvoer kan onbeperkt gegeven worden of in porties. Om zeker te weten wat voor soort hooi je voert, zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren. 

3. Geef hooi en geen granen
Als een sober ras last heeft van overgewicht, voer dan geen granen en kies een armere (grof en stengelig) kwaliteit hooi. Grof hooi heeft weinig voedingswaarde, maar zorgt wel voor voldoende kauwtijd. Geef nooit minder hooi, omdat dit de hele spijsvertering verminderd. Het is niet altijd bekend wat er precies in het ruwvoer zit en daarom kunnen mogelijke tekorten moeilijk ingeschat worden. Een vitaminen-/mineralenvoeder zou een oplossing kunnen zijn om zeker te weten dat jouw paard niets tekort komt. Lees meer over vitaminen-/mineralenvoeders

4. Weidegang
De toegang tot weidegang zou voor sobere rassen in het voorjaar en najaar beperkt moeten worden, omdat het suikergehalte in het gras dan het hoogste is. Voorkom overbegrazing v/d weide en beweiding in periode van snelle groei. Het suiker wordt namelijk in de plant opgeslagen tijdens droogte, waarna dit vrij zal komen als het gras weer gaat groeien. Sobere rassen zouden 's morgens het beste beweid kunnen worden, omdat het suikergehalte gedurende de dag toeneemt. Lees meer over het suikergehalte in gras

Indien er teveel gras in de weide staat, dan zou een stukje afgezet kunnen worden door strookbegrazing. Ook zijn graasmaskers zeer effectief om de grasopname te verminderen.  Lees meer over het effect van graasmaskers

Voor sommige sobere paarden is het beter om helemaal geen of weinig toegang tot weidegras te krijgen, dan is het verstandiger om ze in een paddock te zetten met grove kwaliteit hooi.

5. Langzame voeropname
Van nature is een paard gewend om de hele dag kleine beetjes te eten en geen grote hoeveelheden in één keer. Dit kan ervoor zorgen dat ze later weer honger krijgen. Door gebruik te maken van een slowfeeder of hooinet in de weide, paddock of stal, kunnen de hele dag door kleine hapjes worden genomen. Dit voorkomt een stijging van de bloedsuikerspiegel, zoals gebeurt bij tweemaal daags voeren.

Kortom, Houd jouw sobere paard op een dieet met ruwvoer, zonder granen en voeg, indien nodig, een vitaminen/mineralenvoer toe. Geef grof hooi in een slow feeder om de eettijd te verlengen en verkort de graastijd of doe een graasmasker om.

Lees meer:
Sobere rassen


 


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina