Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Bestrijdingsmiddel kost paarden het leven


21-06-2012


Een inwoner uit Maasbree verloor twee paarden en twee andere paarden zijn ziek. De Maasbredenaar stelt dat het bestrijdingsmiddel "Xentari" hiervoor verantwoordelijk is en heeft daarom de gemeente Peel en Maas, verantwoordelijk gesteld voor de dood van zijn paarden.

Het bestrijdingsmiddel "Xentari" wordt door de gemeentes gebruikt om de eikenprocessierups te bestrijden. De Maasbredenaar wil van de gemeente een schadeloosstelling en dat het gebruik van het middel verboden wordt. Komt de gemeente hieraan niet tegemoet dan wil hij tenminste van te voren op de hoogte gehouden worden wanneer er gespoten gaat worden, zodat hij maatregelen kan nemen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de kwestie op het moment bij de verzekering van beide partijen ligt. Op de website van de gemeente zal voortaan nauwgezet aangekondigd worden wanneer er gespoten wordt. Het bestrijdingsmiddel "Xentari" wordt volgens het groenbedrijf Vaessen al jaren zonder bijzondere problemen gebruikt, zelfs in de biologisch tuinbouw. Incidenteel zijn er wel eens klachten ontvangen.

Volgens voorzitter Henk Jans van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde, die geldt als een autoriteit op dit gebied, is Xentari in principe veilig als het middel op de juiste wijze wordt toegepast. Toch komen er af en toe meldingen binnen over zieke en dode paarden en pony's en een paar jaar geleden ook schapen, erkent hij. "Het is nooit aangetoond dat het door Xentari komt, maar een dier is geen mens. Het zou kunnen als ze vol in de nevel hebben gestaan." Vandaar zijn advies aan overheden om bekend te maken wanneer wordt gespoten zodat mensen hun vee binnen kunnen houden.

Bron: www.bokt.nl

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina