Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Invloed van beweging op insuline


20-06-2012


Al eerder is aangetoond dat beweging de gevoeligheid voor insuline bij paarden kan verbeteren. Het was echter nog niet duidelijk welke intensiteit nodig is voor deze verbetering. Dit is in 2007 onderzocht aan de Colorado State University.

Materiaal & methode
De onderzoekers hebben 31 gezonde paarden van verschillende rassen uit het Braziliaanse leger, in Rio de Janeiro onderzocht. De meerderheid van de paarden waren jong en niet zwaarlijvig, waardoor het risico op insuline resistentie laag was.Voorafgaand aan het onderzoek is bij alle paarden een conditiescore gedaan en de bloedglucose en insulineniveaus in nuchtere toestand gemeten om de gevoeligheid voor insuline aan te geven.

Tijdens de studie werden de paarden in individuele boxen gehouden. Elk paard kreeg 6 kg krachtvoer verdeeld in 3 porties van 2 kg en 4 kg Bermudagras hooi verdeeld in 2 porties van 2 kg.

De paarden werden volgens een vast schema getraind:

 

Maand Activiteit Duur Frequentie Intensiteit
Nov 2006 - Jan 2007 Uitloop 8 uur 4 dagen/week Uitloop
Feb Stappen
Uitloop
60 min
6 uur
3 dagen/week
3 dagen/week
Licht
Maart Stap/Draf 90 min
8 uur
3 dagen/week
2 dagen/week
Matig
April - Juni Uitloop 8 uur 4 dagen/week Uitloop
Juli - Oktober Stap/Draf 90 min 5 dagen/week Matig
Nov 2007 - Jan 2008 Uitloop 8 uur 4 dagen/week Uitloop


Resultaten
Tijdens het beoordelen van de resultaten, stelden de onderzoekers vast dat de insulineconcentraties gemiddeld het hoogste waren in de maanden dat ze alleen weidegang kregen. En het laagst in de maanden dat ze matige lichaamsbeweging kregen. Ook bleek de gevoeligheid voor insuline het hoogst tijdens de maanden dat de paarden matig getraind werden en het laagste tijdens de maanden van weidegang. In beide scenario’s waren de resultaten van lichte arbeid in het midden.

Conclusie
Matige training gedurende vijf dagen per week lijkt een positieve invloed te hebben op de gevoeligheid voor insuline. Uitloop lijkt niet voldoende, maar lichte/matige arbeid, zoals uitgevoerd in het onderzoek  kan aanbevolen worden om de gevoeligheid voor insuline te verbeteren.
Een soortgelijk onderzoek zal uitgevoerd worden bij paarden met overgewicht en verhoogd risico op insulineresistentie.

De samenvatting  van het onderzoek "Comparison of Insulin Sensitivity of Horses Adapted to Different  Exercise Intensities"  kan online worden bekeken.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina