Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vitamine E en selenium bij spierbevangenheid


04-06-2012


Paarden met spierbevangenheid hebben in variërende mate last van spierkramp of spierpijn. En bij de ernstige gevallen gaat dit gepaard met verhoogde ademhaling/hartslag en donker gekleurde urine in combinatie met zeer moeizaam bewegen.

Een uitgebalanceerd rantsoen, waaronder vitaminen en mineralen zijn slechts een onderdeel van de behandeling en preventie van spierbevangenheid. Vitamine E en Selenium kunnen helpen om de symptomen te verlichten:

Vitamine E
Vitamine E  werkt samen met selenium in het voorkomen van schade aan cellen door vrije radicalen. Bovendien lijkt vitamine E een rol te spelen in de bescherming van cellen en celmembramen. Vitamine E komt veel voor in groene planten, plantaardige oliën, en in synthetische vorm in granen en supplementen.

Selenium
Tijdens training vinden een aantal chemische processen plaats, waardoor de spieren van een paard energie verbruiken. Echter deze processen produceren oxidatie – dat schade veroorzaakt door vrije radicalen. Selenium is een essentieel onderdeel van een enzym dat voorkomt dat vrije radicalen schade veroorzaken aan cellen (glutathione peroxidase). Tekorten aan selenium zouden rechtstreeks verband houden met het verminderde vermogen om schadelijke stoffen in de spieren te voorkomen.

Vitamine E en selenium werken samen en kunnen niet zonder elkaar functioneren. Onderzoek heeft aangetoond dat er bij een seleniumtekort meer vitamine E nodig is en omgekeerd.

Het is belangrijk dat het rantsoen van een sportpaard voldoende vitamine E en selenium bevat. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige om er zeker van te zijn dat elk paard voldoende vitamine E en selenium in de voeding krijgt en in de juiste balans. 

Bekijk vitamine E supplementen

Lees meer:
Spierbevangenheid

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina