Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Glutenintolerantie bij paarden


14-05-2012


Onderzoekers aan de Faculteit diergeneeskunde en Universiteit in Utrecht en specialisten van VUmc hebben recent onderzoek gedaan naar glutenintolerantie bij paarden. De resultaten toonden aan dat gluten gevoeligheid bij paarden mogelijk kan zijn met als gevolg dunne darm ontsteking. Paarden die gluten in de voeding krijgen, blijken daarop te reageren met antistoffen in het bloed, in tegenstelling tot dieren die glutenarm worden gevoerd. Glutenintolerantie wordt ook ‘coeliakie’ genoemd.

Gluten zijn een eiwit dat gevonden wordt in tarwe en verwante granen. Dunne darm ontsteking is een aandoening die leidt tot een slechte vertering en absorptie van voedermiddelen. De algemene klinische verschijnselen zijn onder meer slechte lichamelijke conditie, gewichtsverlies, verminderde eetlust, milde terugkerende koliek, en af en toe diarree.

De exacte oorzaak van chronische dunne darm ontsteking bij paarden is onbekend, maar er is een vermoeden dat gluten in paardenvoeding een rol zou kunnen spelen. Mensen met glutenintolerantie, ofwel coeliakie, hebben namelijk een aantal klachten die vergelijkbaar zijn met die van paarden met dunne darm ontsteking. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben daarom samen met VUmc-specialisten op het gebied van coeliakie de gevoeligheid voor gluten bij paarden voor het eerst in beeld gebracht.

Volgens coeliakie-deskundige prof. Chris Mulder van VUmc biedt dit ook mogelijkheden voor onderzoek naar coeliakie bij mensen: “De onverwachte ontdekking dat ook paarden problemen hebben met glutenintolerantie, kan betekenen dat we belangrijk onderzoek kunnen doen zonder de inzet van proefdieren.” Alhoewel paard en mens verschillende wezens zijn, kan vergelijkend onderzoek tussen paarden en mensen met glutenintolerantie veel informatie geven die anders alleen met behulp van proefdieren zou kunnen worden verkregen.

Glutenvrij dieet
Uit het onderzoek van VUmc en Diergeneeskunde blijkt dat paarden met gluten in de voeding daarop kunnen reageren met antistoffen in het bloed, vergelijkbaar met die welke gevonden worden bij mensen met coeliakie. Een sportpaard met chronische dunne darm ontsteking en een hoge concentratie van deze antistoffen gaf een duidelijke verbetering te zien, zowel in herstel van de darmvlokken als van de antistoffen, na een glutenvrij dieet van zes maanden.

Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een bloedtest, waarmee individuele paarden (vroegtijdig) kunnen worden gescreend op gevoeligheid voor gluten.

Glutenintolerantie ‘coeliakie’
Gluten komt voor in een aantal granen, waaronder tarwe. In krachtvoer voor paarden wordt steeds meer tarwe gebruikt. Gluten bestaat uit glutenine en gliadines. In het bijzonder de gliadines worden in verband gebracht met de ziekte coeliakie – glutenintolerantie – bij de mens.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. In Nederland hebben naar schatting 100.000 tot 120.000 mensen coeliakie, terwijl maar 25.000 personen weten dat ze het hebben.

Bron: 
1) www.nhk.nl
2) Gluten-dependent antibodies in horses with inflammatory small bowel disease (ISBD). van der Kolk JH, van Putten LA, Mulder CJ, Grinwis GC, Reijm M, Butler CM, von Blomberg BM. Department of Equine Sciences, Medicine Section, Faculty of Veterinary Medicine , University of Utrecht , Utrecht , the Netherlands. Vet Q. 2012 Apr 10

Lees de engelse samenvatting van dit onderzoek: "Gluten-dependent antibodies in horses with inflammatory small bowel disease (ISBD)" 
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina