Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Herkennen van IR voordat hoefbevangenheid ontstaat


18-03-2012


Insulineresistentie (IR) is een aandoening waarbij het lichaam niet op de juiste manier kan omgaan met suiker in de voeding. Door insulineresistentie wordt de kans op hoefbevangenheid verhoogt en krijgen veel paarden last van overgewicht. Het herkennen van insulineresistentie in een vroeg stadium blijkt mogelijk door de hoefgroei in de gaten te houden. Daardoor zouden vervolgproblemen, zoals hoefbevangenheid voorkomen kunnen worden.

Op het 6th International Equine Conference of Laminitis and Diseases of the Foot, presenteerde Donald Walsh van het Animal Health Foundation  dat waarneembare veranderingen in de hoefgroei kan wijzen op hyperinsulinemie (hoge insulinegehalte in het bloed als gevolg van insulineresistentie). Het herkennen van insulineresistentie in een vroeg stadium heeft grote invloed tot het beheersen van het ziekteproces.

Veranderingen in de hoef die samenhangen met hyperinsulinemie starten en ontwikkelen langzaam. Volgens Walsh kan abnormale hoefgroei tot verdere verzwakking, met uiteindelijk de ontwikkeling van hoefbevangenheid leiden. Daarom moet hypernsulinemie aangepakt worden door insulineniveaus in het bloed te reguleren oor middel van voeding, lichaamsbeweging en de juiste medicatie.

De eerste tekenen van aantasting van de hoeven als gevolg van hyperinsulinemie kunnen bestaan uit abnormale groeiringen in de externe hoornwand, zichtbaar aan de onderkant van de voet en een toegenomen breedte van de witte lijn. Ook is het mogelijk dat er kleine bloedingen zichtbaar zijn in de teen, door beschadiging van hoefbloedvaten.

Als je er vroeg bij bent, dan zou dit proces enigszins omkeerbaar zijn. Dus moeten eigenaren en hoefsmeden de abnormale hoefgroei in de gaten houden en de dierenarts de insulinespiegels controleren. Daarnaast dient een laag koolhydraten dieet gegeven te worden in combinatie met een trainingsprogramma en medische behandelingen om de insuline niveaus te herstellen.

Steeds meer paarden met insulineresistentie krijgen de diagnose Equine Metabool Syndroom (EMS). EMS is een combinatie van een verhoogde kans op hoefbevangenheid en kenmerken van overgewicht en insulineresistentie. Lees meer over het Equine Metabole Syndrome.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina