Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

OCD bij veulens en voeding


25-01-2012


Bij ongeveer 40% van de veulens wordt osteochondrose vastgesteld. De GD, PAVO, dierenartsen en de Faculteit Diergeneeskunde een onderzoek van twee jaar naar dit onderwerp gedaan.

In dit onderzoek werden de effecten van een mineralensupplement op de botontwikkeling en het voorkomen van osteochondrose bekeken.

Tijdens het onderzoek zijn veulens gevolgd van hun geboorte tot een leeftijd van 12 maanden. Er waren twee leeftijdsgroepen: 0-5 maanden en 5- 12 maanden. Met behulp van bloedonderzoek zijn specifieke botmarkers gemeten. Ook zijn op 5 en 12 maanden röntgenfoto's van de botten gemaakt.

Uit de resultaten blijkt dat de botontwikkeling wel via het bloed te meten is, maar dat de kans op osteochondrose niet zo kan worden vastgesteld. Uit de botmarkers blijkt dat een veulen op de leeftijd van 12 maanden een botontwikkeling  heeft die sterk overeenkomt met die van een volwassen paard. Uit de proef bleek wel dat het gebruik van een mineralensupplement de kans op osteochondrose met een factor 4 kan verminderen. Conclusie: voeding is zeker van invloed op osteochondrose.

Op 2 februari 2012 organiseert de GD met PAVO, Virbac, de GGP en de Faculteit Diergeneeskunde een congres voor dierenartsen, dierenartsassistenten en studenten over dit onderwerp.

Bron: www.nhk.nl

Lees meer:
Onderzoek 01-02-2012: Effect van supplement op OCD

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina