Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gedrag van paarden met maagzweren


03-12-2011

Deens onderzoek op de universiteit van Aarhus in Tjele......


Denk aan alle paarden die u vrij goed kent. U kent hun gedrag, weet hoe ze eten en presteren. Kunt u de paarden met met maagzweren herkennen? In Denemarken is recent onderzoek gedaan naar de herkenbaarheid van maagzweren bij paarden, door middel van het gedrag. Bijna 100 sportpaarden zijn onderzocht op een privé stoeterij in Denemarken, maar er is vrijwel geen verschil in eetgewoonte en gedrag van paarden met maagzweren ten opzichte van gezonde paarden.

"Er was verrassend weinig verschil tussen de groepen van paarden met en zonder ernstige maagzweren uit dezelfde stal, gevoerd met gelijke hoeveelheden zetmeel en hooi", zegt Jens Malmkvist, PhD, onderzoeker bij de Animal Science afdeling van de Universiteit van Aarhus in Tjele. Hij presenteerde de resultaten van het onderzoek op het International Society for Equitation Science Conference (ISES), gehouden in Hooge Mierde van 26-29 oktober 2011. Met dit onderzoek won hij de award voor ‘Most Promising Research ’ op de ISES 2011.

Materiaal & methode
Malmkvist en collega’s hebben tijdens hun onderzoek 98 paarden onderzocht door middel van een gastroscopie van zowel de bovenste en onderste (klier) gedeelte van de maag. Alle paarden waren in goede lichamelijke conditie en kribbebijten werd zelden waargenomen. Bij 33 van deze paarden werd tenminste één maagzweer(score 3 of 4 van de maximaal 4) gevonden en 30 paarden hiervan hadden een zweer in het onderste gedeelte van de maag.

De 30 paarden met maagzweren in het onderste deel van de maag werden vervolgens vergeleken met 30 paarden die volgens de gastrocopie een gezond bovenste en onderste maagslijmvlies hadden.

De hartslag en de hoeveelheid cortisol in de mest(stresshormoon) werd onderzocht vóór en na het laten zien van een nieuw object. Dit om te meten hoe ze reageerden op stresssituaties. De paarden kregen een kleine hoeveelheid voer in plaats van de volledige maaltijd na de object test, omdat dit stereotiep gedrag, zoals kribbebijten en luchtzuigen zou stimuleren. De paarden kregen hun volledige maaltijden een uur later.

Resultaten
Paarden met maagzweren hadden de neiging om een beetje sneller te eten als hun voerbeurt te laat kwam. De paarden met maagzweren waren niet extra bang en vertoonde niet meer negatief gedrag dan gezonde paarden. In het laboratorium werden wel hogere endocriene reacties gevonden na de object test. Dat zou kunnen betekenen dat ze gevoeliger zijn voor acute stress.

Conclusie
Hoewel een paard met maagzweren er goed uit zou kunnen zien en prima presteert, zou hij evengoed last kunnen hebben van maagzweren. Daarom is het zeer belangrijk om verdachte paarden te onderzoeken door middel van een gastrocopie. Daarnaast is het cruciaal dat een dierenarts zowel de bovenste en onderste delen van de maag controleert. In deze studie bleek het onderste deel van de maag de meest voorkomende plaats voor het ontwikkelen van een maagzweer, terwijl dit in tegenstelling was met de verwachting.

Lees meer:
Maagzweren

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina