Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Verzorging van oude paarden in najaar/winter


15-11-2019

om vermagering te voorkomen....


In de winter hebben oudere paarden extra zorg nodig. De energiebehoefte is in de winter hoger en het is vaak een uitdaging om oudere paarden in de juiste conditie te houden. Senioren reageren sterker op de verandering van het rantsoen in het najaar dan jonge paarden. De klachten kunnen uiteenlopen van slappe/slecht verteerde mest tot slechte verharing, vermagering en koliek.

Ten eerste is het belangrijk om een ouder paard in de winter regelmatig te beoordelen door middel van een Body Condition Score of door regelmatige controle bij de dierenarts. Let op bij een Body Condition Score: de wintervacht kan veel verbergen, dus kijk niet alleen, maar voel ook!

Om in de verhoogde energiebehoefte in te winter te voorzien dient overwogen te worden om de ruwvoeropname te verhogen. Hooi wordt in het maagdarmkanaal verteerd door middel van fermentatie waarbij veel warmte vrijkomt die een paard kan gebruiken om zijn lichaamstemperatuur te handhaven. Een paard kan slechts 2,0 – 2,5 % van zijn lichaamsgewicht per dag aan hooi eten. Als een paard hier niet voldoende aan heeft dan kan een aanvulling met granen (krachtvoer) een oplossing zijn om extra energie te geven.

Winterse temperaturen onder het vriespunt of natte sneeuw vragen veel extra energie van een paard, vooral als het paard buiten wordt gehuisvest. Regen en wind kunnen ervoor zorgen dat het paard het isolerende vermogen van zijn vacht verliest. Dan zal hij lichaamsreserves gebruiken om de lichaamstemperatuur te handhaven, wat vaak resulteert in gewichtsverlies. Geef een paard in de weide beschutting of bescherming tegen neerslag en wind.

Tevens is het belangrijk om precies te weten hoeveel ruwvoer je geeft door het te wegen. Daarnaast is het verstandig om een ruwvoeranalyse uit te laten voeren, zodat je precies weet wat je voert. Als je paard te mager wordt, overweeg dan een hoge kwaliteit hooi, aangevuld met geschikt krachtvoer, bijvoorbeeld speciaal seniorenvoer dat is samengesteld om in de behoefte van oudere paarden te voorzien.

Paarden die niet in staat zijn om voldoende langstengelig hooi op te nemen, kunnen bijgevoerd worden met gehakseld ruwvoer of geweekte bietenpulp. Bietenpulp is een bron van licht verteerbare vezels, die voor extra energie kunnen zorgen. Tevens is het mogelijk om vetten aan het rantsoen toe te voegen om extra energie te geven.

Lees meer:
Oudere paarden
Gebitsproblemen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina