Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Paarden hebben afkeer voor zuur drinkwater


11-09-2011


Er zijn vele paarden selectief in de opname van water. Dit kan een gevaar vormen, omdat uitdroging een ernstig probleem is. Een team van Canadese onderzoekers heeft onlangs onthuld dat paarden voorkeur hebben voor water met een neutrale pH-waarde in plaats van een lage pH waarde. Paarden drinken dus liever geen water met een zure smaak.

De pH schaal geeft aan hoe zuur, neutraal of basisch stoffen zijn met een waarde van 1 t/m 14. Gedistilleerd of zuiver water heeft een pH van 7 op de pH-schaal. Ter vergelijking, zuur water heeft een pH lager dan 7 en heeft een meer zure smaak. Bijvoorbeeld de pH van citroensap is 2.

Methode
Om de bepalen of paarden een sterke afkeer hadden voor zuur water werden twaalf paarden van 2 tot 18 jaar gebruikt voor de onderzoeksopzet. Elk paarden kreeg gedurende vier dagen water met een verschillende pH. (pH van 5, pH van 3,6 en pH van 2,9). Dit water werd zuur gemaakt door toevoeging met citroenzuur. Tussen de testperioden door kregen de paarden twee dagen rust met drinkwater met een pH van 7,5. Het water werd door middel van emmers toegediend en aangevuld indien nodig. De onderzoekers hebben van elk type water het waterverbruik per dag gemeten. 

Resultaten
De belangrijkste resultaten van het onderzoek waren:
- Er was een significant verschil in de hoeveelheid water die elk paard verbruikt per dag, variërend van 1,5 liter tot 34,8 liter; deze trend was consistent aan elke individuele paard gedurende het hele onderzoek;
- Alle paarden de voorkeur aan de controle water met een pH van 7.5 ten opzichte van het behandelde water;
- Een sterke afkeer van het water met een pH van 2,9 en 3,6 werd genoteerd;
- Een zwakke afkeer van het water met een pH van 5 werd opgemerkt
- Hoewel de paarden een afkeer hadden voor het zure water, was er geen enkel paard die het water niet dronken

Aanbevelingen
Voor kieskeurige drinkers kan een test voor de hardheid of pH van het water zinvol zijn om te testen of dit het drinkgedrag zou beïnvloeden. Water met een pH onder de 5 kan invloed hebben op de inname van water. Ook de hardheid van het water is een indicatie voor de zuurgraad. Hoe zachter het water, hoe zuurder het zal zijn.

Het toevoegen van zoetstoffen, zoals bijv. appelsap aan het water kan het water ook extra aantrekkelijk maken. Het is wel aan te raden om bepaalde zoetstoffen te bespreken met een dierenarts alvorens te gebruiken.

Bron: het abstract “Discrimination of Water Acidity by Mature Horses” is gepubliceerd in de Mei/Juni, 2011 uitgave van de Journal of Equine Veterinary Science.

Lees meer:
Paarden drinken liever ijskoud dan warm water
Water in de weide

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina